Home » Sjedinjene Države protjerale dvojicu službenika ruske ambasade

Sjedinjene Države protjerale dvojicu službenika ruske ambasade

Sjedinjene Države su protjerale dvojicu službenika ruske ambasade nakon što je Rusija ranije protjerala dvojicu američkih diplomata iz američke ambasade u Moskvi, saopćio je u petak američki State Department.

– Kao odgovor na zlonamjerno protjerivanje dvojice diplomata američke ambasade u Moskvi od strane Ruske Federacije, State Department je uzvratio proglašavanjem personama non grata dva službenika ruske ambasade koja djeluju u Sjedinjenim Državama – rekao je glasnogovornik State Departmenta.

– State Department neće tolerirati obrazac uznemiravanja naših diplomata od strane ruske vlade –  rekao je glasnogovornik, dodajući da će „neprihvatljive akcije protiv osoblja naše ambasade u Moskvi imati posljedice“.

Ruska novinska agencija RIA citirala je neimenovani izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova koji je potvrdio protjerivanje, nazvavši to neosnovanim i rekavši da je Washington iskoristio moskovsko protjerivanje dvojice američkih diplomata 14. septembra “uhvaćenih na licu mjesta u špijunskim aktivnostima” kao izgovor.

– Nismo zainteresirani za eskalaciju, ali ako se takve neprijateljske akcije nastave, kao i uvijek, mi ćemo odgovoriti čvrsto i odlučno – rekao je izvor, a prenosi RIA.

Rusija je 14. septembra saopćila da protjeruje dvojicu američkih diplomata koje je optužila da su radili sa ruskim državljaninom optuženim za saradnju sa stranom državom.