Home » Slovenac Miloš Kostić novi trener sarajevskog Željezničara

Slovenac Miloš Kostić novi trener sarajevskog Željezničara

Upravni odbor FK Željezničar odabrao je slovenskog stručnjaka Miloša Kostića za novog šefa stručnog štaba, saopćeno je iz kluba s Grbavice.

Miloš Kostić je rođen 23. novembra 1971. godine u Ljubljani. Tu je i započeo svoju fudbalsku karijeru. Prvi klub mu je bio lokalna Svoboda, a u nastavku karijere je još nastupao za Goricu, Primorje i Olimpiju. Sa Goricom je 1996. godine osvojio tiulu šampiona Slovenije. Bio je odbrambeni igrač.

Zbog teže povrede koljena je morao okončati igračku karijeru u 28. godini te se odmah nakon toga posvetio trenerskom zvanju.

Kroz edukaciju i stalno usavršavanje se posebno specijalizirao za rad sa mladim igračima, što je i jedan od osnovnih razloga za interesovanje Željezničara.

Kostić je završio Fakultet za sport i posjeduje UEFA Pro trenersku licencu. Sarađivao je sa poznatim trenerskim imenima kao što su Matjaž Kek i Srečko Katanec, ali i sa brojnim drugim stručnjacima tokom svojih posjeta evropskim klubovima.

Trenerski posao je započeo u kadetskoj reprezentaciji Slovenije koju je 1999. godine odveo na Evropsko prvenstvo. Na “euru” je učestvovao i 2002. godine sa juniorskom reprezentacijom Slovenije, kao i 2012. godine, ponovo sa kadetskom selekcijom. U međuvremenu je radio kao trener u školama fudbala u svojoj zemlji i Japanu, usavršavao se u klubovima kao što su Ajax, PSV, Olympiakos i Werder, ali je zadržao i ulogu saradnika nacionalnog saveza radeći kao skaut. Također je autor priručnika koji se u Sloveniji koristi u procesu edukacije trenera.

Kada je u pitanju seniorski fudbal, ovo će mu biti tek drugi samostalni angažman, što i nije iznenađujuće jer se tek 2012. godine odlučio na taj korak. Prvo je radio kao pomoćni trener u Crvenoj zvezdi kada je beogradski tim vodio Slaviša Stojanović, poslije čega je sa istim trenerom otišao u belgijski Lierse. Pred početak prošle sezone mu je ponuđeno da vodi Olimpiju, što je on odbio zbog nepostojanja slobode u radu.

Jedini dosadašnji angažman kao šef stručnog štaba u nekom klubu je imao ovog proljeća kada je osam kola prije kraja sezone preuzeo Krku koja je u tom trenutku već bila “otpisana” iz najvišeg ranga. Cilj uprave bio da se sa Kostićem pokuša stvoriti mladi tim za narednu sezonu, a on im je uzvratio sa neočekivanih devet bodova.

Ipak, njegove ambicije su veće i u Željezničar dolazi svjestan da se na Grbavici od njega očekuju trofeji. Kako i sam ističe, osnovni motiv za dolazak u BiH i Željezničar je upravo želja da svoj uspješan rad sa mlađim kategorijama nastavi pobjedama u seniorskom fudbalu.

Kostić sa sobom dovodi i prvog pomoćnika. To je Marko Lešnik. Rođen je 15.10.1978. u Mariboru. U svom rodnom gradu je počeo karijeru igrajući za NK Maribor. Kasnije je igrao za Železničar iz Maribora, Elan iz Novog Mesta i Pohorje, no i on je veoma rano sa 25 godina prestao sa aktivnim igranjem. Okrenuo se trenerskoj edukaciji. Kao trener je radio kao šef omladinske škole NK Maribor, zatim kao član stručnog štaba u raznim mladim selekcijama Slovenije, vodio je B tim Maribora, a jedno vrijeme je bio i asistent prvom treneru ovog uspješnog kluba. Također, Lešnik je jedan od predavača NZS u procesu educiranja trenera.

Fokus.ba