Home » Slovenija: Parlament odobrio izlazak vojske na granicu s Hrvatskom

Slovenija: Parlament odobrio izlazak vojske na granicu s Hrvatskom

Parlament Slovenije odobrio je s potrebnom dvotrećinskom većinom odredbu zakona o odbrani, kojom se za zaštitu granice može aktivirati redovna vojska s dijelom policijskih ovlasti.

Nakon višesatne rasprave, u ponedjeljak kasno navečer za ovu odredbu je glasalo 69 zastupnika, a protiv je bilo pet zastupnika opozicione Udružene ljevice (ZL).

Vojska će, prema najavama Vlade Slovenije, moći štititi granicu s Hrvatskom koja je i šengenska granica na mjestima gdje nije postavljena žičana ograda od mogućeg nekontroliranog priljeva migranata i njihova prelaska preko tzv. zelene granice, te sudjelovati u mješovitim patrolama s pripadnicima granične policije.

Ova ovlaštenja vojska će imati tri mjeseca, uz mogućnost daljnjeg produženja ako migracijska kriza potraje.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je kako takve ovlasti za vojsku u sadašnjoj migracijskoj krizi nisu izniman slučaj u Evropskoj uniji jer su na sličan način vojsku u pograničnim krajevima prema Sloveniji aktivirale Italija i Austrija.

Opozicioni čelnik Janez Janša u raspravi je ocijenio da Slovenija nema dovoljno vojske koja bi zaštitila zelenu granicu od ilegalnih prijelaza, ako bi do toga došlo te predložio da se vojsci i policiji odobri povećani proračun kako bi mogli povećati svoje kapacitete i sposobnost djelovanja.

Parlament je u okviru prihvaćenog zakona prihvatio i dopunu koju je tražila opozicija desnog centra, a prema kojoj će nakon mjesec dana angažmana vojske u zaštiti granice morati dostaviti na uvid izvještaj Parlamentu o tome kako se zakonska odredba primjenjuje u praksi.

Pretpostavlja se da će na poslovima zaštite granice u tromjesečnom periodu biti angažirano najviše do 800 vojnika.

“Vojska će o korištenju policijskih ovlasti na terenu morati obavještavati vrh policije, a korištenje prisilnih sredstava vojnicima će biti dopušteno samo u nužnoj obrani”, kazala je ministrica odbrane Andreja Katič.

Premijer Cerar je poručio kako će Slovenija prema migrantima i dalje postupati humano, ali da mora zaštititi i svoje nacionalne interese te vanjsku granicu šengenskog područja.

BHRT

Tags