Home » Sloveniji potrebni radnici u svim djelatnostima (VIDEO)

Sloveniji potrebni radnici u svim djelatnostima (VIDEO)

Ambasada Republike Slovenije i Zavod za zapošljavanje Slovenije u posljednjoj sedmici septembra organizuju seminare pod nazivom „Život i rad u Sloveniji“ na kojima  se slovenski poslodavci predstavljaju tražiocima posla iz BiH, a prvi takav seminar održan je danas u Sarajevu.

Cilj tog događaja bio je da se omogući slovenskim poslodavcima da se direktno upoznaju sa potencijalnim kandidatima za posao, te da se zainteresovani radnici upoznaju sa pravima i obavezama iz radnog zakonodavstva u skladu sa zaključenim Sporazumom o zapošljavanju radnika iz BiH u Sloveniji. Predstavilo se 50 slovenskih poslodavaca iz različitih djelatnosti, ponajprije iz područja zdravstva, brige za starije, prevoza i prerađivačkih djelatnosti.

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar izjavio je da potrebe za radnom snagom u Sloveniji postoje, te da imaju veoma pozitivno iskustvo sa radnim stručnim kadrom iz Bosne i Hercegovine.

– Oni se kod nas uvažavaju, rade i vrijedni su, a jedna od prednosti je geografska blizina dvije zemlje. Smatram da su ovakvi kontakti korisni jer su prilika da se dobiju prave informacije – reklao je Sedar.

Anka Rode iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije je navela da radnike trebaju u svim djelatnostima – zdravstvu, socijalnoj zaštiti, građevinarstvu, odnosno da traže varioce, građevinare, tesare, kuhare i druge različite profesije.

Navela je da je prije desetak dana objavljena odredba o profesijama koja otvara mogućnost da radnik ako je iz određenog zanimanja, profesije, može da dođe u Sloveniju i dobije radnu dozvolu.

-Ko želi da dođe u Sloveniju i ima poslodavca sa namjenom da se otklanjaju posljedice poplava i katastrofalnih nesreća iz augusta može na bazi jednog interventnog zakona da dobije radnu dozvolu i poslodavci će moći da ga prijave u socijalno osiguranje. Normalno je da uporedo teče i postupak da dobije i dozvolu za boravak – rekla je Rode.

Dodala je da je danas sa njima 50 poslodavaca iz svih vrsta djelatnosti, a radnici, odnosno zainteresovani kandidati mogu ostaviti svoje podatke i Zavodu za zapošljavanje Slovenije koji im je spreman pružiti pomoć i podršku u tom procesu. Navela je podatak da je u 2022. bilo 18.000 radnika iz BiH.

Nakon seminara u Sarajevu, naredni će biti održani u Zenici, Banjoj Luci i Tuzli.