Home » Smanjite njihovu konzumaciju: Ove četiri vrste namirnica povećavaju rizik od moždanog udara

Smanjite njihovu konzumaciju: Ove četiri vrste namirnica povećavaju rizik od moždanog udara

Moždani udar jedan je od vodećih uzroka smrti, a javlja se kada se prekine dotok krvi u mozak, što obično bude zbog pucanja krvne žile ili ugruška.

Jedan od brojnih faktora koji mogu povećati rizik od moždanog udara, a na koji možemo utjecati je prehrana. Zbog toga doktor opće prakse Jonathan Zeilinger otkrio je koje namirnice bismo trebali izbjegavati kako bi smanjili rizik od srčanog udara.
“Zasićene i trans masti ključni su krivci i uključuju namirnice poput prerađenog mesa poput kobasica i hamburgera, maslaca, keksa i pržene hrane”, istakao je Zeilinger.

Međutim, to nisu jedine namirnice koje biste trebali izbjegavati. Naime, on ističe da povišeni krvni pritisak također može dovesti do moždanog udara pa je dobro izbjegavati visok unos soli, a najveća koncentracija soli nalazi se u čipsu i suhomesnatim proizvodima.

Pored toga, navodi da je visok unos šećera jedan od ključnih faktora rizika od moždanog udara, a to je dijelom zbog povezanosti s debljanjem i dijabetesom, koji uzrokuju oštećenje i upalu arterija.

Zeilinger preporučuje da se poveća unos povrća i voća. Navodi kako je sve više studija pokazalo da veća konzumacija ovih namirnica dovodi do smanjene stope moždanog udara. Vjeruje se da povrće i voće snižavaju krvni pritisak, a sadrže i brojne antioksidanse koji pomažu u zaštiti arterija.