Home » Sprema se hapšenje Carlesa Puigdemonta, porodica mu već pobjegla u Rumuniju!?

Sprema se hapšenje Carlesa Puigdemonta, porodica mu već pobjegla u Rumuniju!?

Osim toga, državni tužitelj smatra da bi katalonske čelnike trebao optužiti i zbog nezakonitog korištenja sredstava iz budžeta.

Maksimalna zapriječena kazna za pobunu u Španiji iznosi 30 godina zatvora, a za neposluh 15 godina zatvora.

Istovremeno, u prostorijama katalonske vlade u Barceloni danas nije bilo ni jednog od istaknutih katalonskih dužnosnika. Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont jutros je na Instagramu objavio fotografiju zgrade predsjedničke palače s porukom “Dobar dan”, ali tamo nije viđen, javlja Guardian.

U međuvremenu supruga Carlesa Puigdemonta Marcela Topor uoči proglašenja nezavisnosti Katalonije vratila se u svoju rodnu Rumuniju sa njihovo dvoje djece, prenose mediji.

Prema navodima nekih španskih medija, Marcela se sa kćerkama Magali i Marijom vratila u Rumuniju nakon što je otkrila da regionalna policija “Mosos d'Eskvadra” više ne čuva njihovu vilu na izlasku iz grada Girone, koji se nalazi u blizini granice sa Francuskom.

Jedan komšija je, kako se navodi, rekao da u posljednjih osam do 10 dana nema naznaka da neko živi u njihovoj vili.

“Čudno je jer dok je Puigdemont bio predsjednik, Mosos je 24 sata čuvao vilu, a sada ih nema u blizini”, rekao je on.

Marcela, koja se prvobitno bavila glumom, a zatim prešla na novinarstvo, jeste povučena osoba, ali ne krije svoju podršku nezavisnosti Katalonije.

Pojavile su se glasine da je ona otputovala u Rumuniju, jer će njen muž postati neprijatelj Španije odlukom da se Katalonija otcijepi.

Mediji su pisali, ali niko još nije mogao da potvrdi sa sigurnošću ove informacije.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rajoya da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, španski premijer Mariano Rajoy je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Fokus.ba