Home » Spužvica za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući

Spužvica za pranje suđa nije najzagađeniji predmet u kući

Kada je riječ o zastupljenosti bakterija u vašim domovima, obično se smatra da je toalet najveće žarište, međutim neka istraživanja su dokazala da se najviše bakterija nalazi u kuhinji i to na policama za začine.

Iako se dugo vodila diskusija, koji predmeti u kući imaju najviše bakterija, nova istraživanja pokazala su da se situacija promijenila. Spužvica za pranje suđa, aparat za kafu, daska za rezanje te sudoper smatrali su se mjestima u kući koji imaju najviše bakterija.
Razlog zašto je kuhinja puna bakterija je hrana. U hrani ima bakterija, a njeno dodirivanje može proširiti bakterije i na druge površine i potencijalno uzrokovati bolest. Uobičajene bakterije koje se nalaze u kuhinji uključuju E.coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirus i hepatitis A.

Studija koju je naručila Služba za sigurnost hrane i inspekciju Ministarstva poljoprivrede i objavljena u izdanju časopisa Journal of Food Protection u septembru 2022. godine, proučavala je koji su kuhinjski predmeti bili izloženi najvećoj unakrsnoj kontaminaciji kada su ljudi pripremali začinjene pureće hamburgere i gotove salate.

Dok je većina površina bila pozitivna na bakterije i to u 10 od 20 posto slučajeva, nevjerojatnih 48 posto staklenki začina korištenih tokom pripreme hamburgera bilo je pozitivno na pseudo-norovirus.

Istraživanja su pokazala da su se daske za rezanje našle na drugom mjestu kao najkontaminiranije površine, dok su poklopci za kante za smeće na trećem mjestu. Nikada prije nisu obraćali pažnju na police sa začinima pa su ih ovi rezultati iznenadili.