Home » Srbi se povlače iz kosovskih institucija

Srbi se povlače iz kosovskih institucija

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili su napustiti institucije Kosova, javio je Radio Slobodna Europa.

To je odlučeno nakon sastanka predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih općina i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužiteljstava i policije, javio je Radio Slobodna Europa.

“Odlučili smo napustiti sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri općine na sjeveru Kosova, kao i organe pravosuđa, policije i administrativnog osoblja u četiri općine na sjeveru”, rekao je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, političke stranke kosovskih Srba koja ima podršku službenog Beograda.

On je dodao da ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok “Priština ne počne poštivati međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Brusellesu”.

“To konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protupravne odluke o preregistraciji, dok ne formira zajednicu srpskih općina u skladu s prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u dijalogu”, rekao je Rakić.

Goran Rakić je podnio ostavku na mjesto ministra u kosovskoj vladi, a isto je učinilo deset srpskih zastupnika u kosovskom parlamentu.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužiteljstvu podnio je i predsjednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić, a ostavke su podnijeli i srpski pripadnici policije Kosova, navodi Radio Slobodna Europa.

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je posljednjeg dana listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera za deset mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od studenog 2022. do lipnja 2023.

Situaciju na Kosovu danas je razmatrala i Vlada Srbije na sjednici kojoj je nazočio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tijekom dana Vučić je najavio sastanak s veleposlanikom Kine u Srbiji Chenom Boom, zatim odvojen sastanak s veleposlanikom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a zatim i s patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.