Home » Stiže u Zagreb: Šešelj se hvali da je dobio diplomatski pasoš

Stiže u Zagreb: Šešelj se hvali da je dobio diplomatski pasoš

Predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u srbijanskom parlamentu Vojislav Šešelj pohvalio se na društvenim mrežama da je dobio diplomatski pasoš i najavio da “uskoro dolazi u Zagreb”.

“Nadam se da mi kao uglednom srpskom diplomatu hrvatske vlasti neće praviti nikave smetnje”, objavio je Šešelj na svom Twitter profilu.

Na Twitteru se pojavila i navodna fotografija Šešeljevog pasoša, ali srbijansko ministarstvo vanjskih poslova do sada nije potvrdilo je li vođi SRS-a zaista izdan diplomatski pasoš.

Na objavljenoj fotografiji datum izdavanja pasoša je 22. avgusta 2016., s rokom važnosti do 22. avgusta 2021. godine.

šešelj

Navedena je dužnost “narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije”, a izdavatelj je “Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije”

Pravo na diplomatski pasoš, kako su objavili mediji u Beogradu, temeljem Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, imaju predsjednici Republike, Narodne skupštine i Vlade, potpredsjednici Vlade, ministri, predsjednici Ustavnog suda i Vrhovnog suda Srbije, guverner Narodne banke, kao i načelnik Glavnog šraba Vojske Srbije.

Diplomatska putna isprava izdaje se i zaposlenicima u Ministarstvu vanjskih poslova, sukladno propisima tog ministarstva.

Radi obavljanja povjerene misije u inostranstvu, kako s navodi, na obrazloženi prijedlog, diplomatski se pasoš može izdati zastupniku u Skupštini Srbije, tužitelju za ratne zločine Srbije, predsjednicima skupština i izvršnih vijeća autonomnih pokrajina, te šefovima civilne i vojne službe sigurnosti.

Diplomatske pasoše Srbije mogu, kako se dalje navodi, imati i veleposlanici dobre volje Srbije i veleposlanici dobre volje u međunarodnim humanitarnim, sportskim, kulturnim ili drugim organizacijama.

Fokus.ba