Home » Stoltenberg: Sastanak o kandidaturi Švedske za ulazak u NATO 6. jula

Stoltenberg: Sastanak o kandidaturi Švedske za ulazak u NATO 6. jula

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu u Briselu da će sastanak o kandidaturi Švedske za pridruživanje alijansi biti održan 6. jula.

Napominjući da će samit NATO-a u Vilniusu u Litvaniji od 11. do 12. jula biti prvi na kojem Finska učestvuje kao članica, Stoltenberg je rekao da se “radi na finaliziranju pristupanja Švedske”.

“Stoga sam sazvao još jedan sastanak visokih zvaničnika iz Turske, Švedske i Finske za sljedeći četvrtak. Sada je vrijeme da Švedsku dočekamo kao punopravnu članicu NATO-a”, naglasio je Stoltenberg na konferenciji za novinare s estonskom premijerkom Kajom Kallas.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu u cilju rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Turski zvaničnici su rekli da Švedska toleriše, pa i podržava članove terorističke organizacije PKK na svom tlu, te da se moraju dokazati koraci poduzeti prije nego što se pridruži alijansi.

Nekoliko ministara vanjskih poslova se nada da će Turska odobriti kandidaturu Švedske uoči samita NATO-a sljedećeg mjeseca.