Home » Stvari koje Trump namjerava uraditi kao predsjednik SAD-a

Stvari koje Trump namjerava uraditi kao predsjednik SAD-a

Nakon što je osvojio više od trećine republikanske glasova u sedam saveznih država na tzv. Super utorak, nade Donalda Trumpa da bude novi stanovnik Bijele kuće polako postaju realnost.

Kontroverzni milijarder posljednjih mjeseci skreće pažnju medija svojim izjavama kako “ne treba puštati muslimane u Ameriku” ili kako treba “izgraditi zid između SAD-a i Meksika”. Mnogi Trumpu zamjeraju da je “slabo obaviješten” i da će biti sramota za američku naciju ako on bude novi predsjednik najjače države na svijetu.
Čak i “njegovi” iz republikanske stranke se boje (mogućeg) scenarija u kojem će milijarder osvojiti predsjedničke izbore i najavljuju svoje glasove za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Uticajni republikanski senator John McCain danas je rekao da bi šanse za sigurnu i prosperitetnu budućnost SAD-a “uveliko nestale” ako bi Trump bio kandidat republikanaca za predsjednika.

A šta ako biznismen naslijedi Baracka Obamu?

Britanska medijska aegncija Reuters je na osnovu analiza govora, debata i televizijski intervjua sastavila listu stvari koje je Trump najavio da će uraditi “kada postane američki predsjednik”.

1. Vratit mučenje
Iako su tehnike mučenje zabranjene u SAD-u, milijarder je najavio da će ih učiniti legalnim sredstvom ispitivanja kazavši da će “tehnika davljenja biti mačiji kašalj za nova sredstva mučenja”.

2. “Sigurna zona” za Sirijce
Trump namjerava izgraditi “sigurnu zonu”za sirijske izbjeglice u Siriji koju će morati platiti države Zaljeva. Ali, prije nego što to izgradi, prvo će se obračunati sa ISIS-om.

3. Farmaceutske kompanije trebaju biti uplašene
Biznismen tvrdi da može uštedjeti američkoj vladi 300 milijardi dolara boljim pregovaranjem sa farmaceutskim kompanijama. Nije objasnio kako to namjerava učiniti.

4. Porez će smanjiti na 15 posto, umjesto dosadašnjih 35 posto

donald trump
5. Niko neće pljačkati SAD
Za sve američke firme koje odluče otvoriti proizvodna postrojenja van SAD-a, kako bi izbjegle plaćanje poreza ili uštedjeli na neki drugi način, uvešće se posebna tarifa za svaki produkt koji budu prodavali na američkom tržištu.

6. Smanjiti budžet obrazovanju
Čovjek je nedavno rekao: “Volim naše slabo obrazovanjer jer smo po prirodi pametni i vjerni”.Rezovima za obrazovanje, ali također i u zaštiti okoliša, želi smanjiti američki deficit koji iznosi 19 hiljada milijardi dolara?!
7. Ni zelena karta više neće pomoći u dobijanju posla u SAD-u
Trump je najavio da će okončat “prirođeno pravo na državljanstvo” djeci ilegalnih imigranata koja su rođena u Americi rođene. Najavio je i deportaciju 11 miliona “neprijavljenih ljudi”koji žive u ovoj državi.

8. Kinezima je bolje da se pripaze Amerike
Ukoliko postane novi američki predsjednik, Trump je najavio povećavanje vojnog budžeta da više “nikome ne naumpadne da se kači sa SAD-om”. Namjerava i pojačati američko prisustvo u Istočnom i Južnom kineskom moru kako bi “obeshrabrio kineski avanturizam”, piše na zvaničnoj stranici Donalda Trumpa.

N1