Home » Sud BiH: Određen pritvor Mirzi Kapiću koji je uhapšen zbog planiranja terorističkog napada na džamiju

Sud BiH: Određen pritvor Mirzi Kapiću koji je uhapšen zbog planiranja terorističkog napada na džamiju

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora Mirzi Kapiću, osumnjičenom za planiranje terorističkog napada na džamiju u BiH.

Oni su donijeli rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, na način da osumnjičenom Mirzi Kapiću, pritvor može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. septembra ili do nove odluke Suda.

“Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH”, naveli su.

Riječ je o bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti.

Mirza Kapić, rođen 1980. godine, pod istragom je i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine.

Sumnjiči se da je je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a, agencijama za provedbu zakona u BiH.

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.