Home » Sud odobrio pljenidbu dionica: Sberbank preuzima Sarajevski kiseljak

Sud odobrio pljenidbu dionica: Sberbank preuzima Sarajevski kiseljak

Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena pljenidba dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu većinskog vlasnika te firme Jamnice, navedeno je u saopćenju Jamnice iz koje najavljuju da će poduzeti pravne radnje za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke berze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka, javlja Jutarnji.

– Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice – navodi se u objavi.

Jamnica će “poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja”, najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

Od početka procesa izvanredne uprave, saopćili su nedavno iz Agrokora, pokrenuto je više parničnih i pljenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Kako je već u junu bilo jasno da ne želi sudjelovati u novom kreditiranju Agrokora putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, Sberbank je pokrenuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu. Slovenski sud je priznao postupak izvanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci pljenidbe, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.

Faktor.ba