Home » Sukob policije i migranata na austrijsko-italijanskoj granici

Sukob policije i migranata na austrijsko-italijanskoj granici

Desetine anarhista sukobilo se s policijom u blizini austrijsko-italijanske granice zbog pooštravanja graničnih kontrola za smanjenje priliva migranata.

Policija je suzavcem zaustavila demonstrante nekoliko stotina metara od granice s Italijom, dok su anarhisti, opremljeni kacigama i gas maskama, gađali policajce kamenicama.

Demonstranti su blokirali međunarodnu prugu, a zatim i autoput. U sukobima je priveden najmanje jedan demonstrant, javila je italijanska nacionalna televizija RAI.

Granični prelaz Brener koji se nalazi u okviru granica šengenske zone, koriste izbjeglice i tražioci azila na putu ka bogatim sjevernim evropskim državama.

Krajem aprila, austrijska državna policija objavila je svoje planove o podizanju ograde na ovom prelazu, kako bi se pokušao spriječiti dolazak migranata bez dokumenata.

Televizijski kanal RT objavio je da demonstranti traže da Austrija dozvoli izbjeglicama da uđu u zemlju, prenosi “Sputnjik”.

UNHCR procjenjuje da je više od 17.000 migranata došlo u Italiju tokom prva tri mjeseca 2016. godine, nakon što su prešli preko Sredozemnog mora.

Većina njih je sa Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

Evropska komisija je prošlog mjeseca poslala pismo Beču tražeći objašnjenje za izgradnju nove granične-kontrolne ispostave na prelazu Brener.

Komisija je saopštila da je “veoma zabrinuta” zbog tog poteza koji može da predstavlja kršenje Šengenskog sporazuma.

Fokus