Home » Sutra navečer na nebu ćemo vidjeti kišu meteora

Sutra navečer na nebu ćemo vidjeti kišu meteora

U ČETVRTAK, a potom i u petak, zaljubljenici u zvijezde moći će gledati pravi spektakl na nebu – kišu meteora Perzeida koja će ove godine biti posebno brojna, vjerojatno dvostruko brojnija od uobičajene.

U četvrtak ćemo moći vidjeti maksimum koji se događa jednom u osam godina, a koji uzrokuje gravitacijski utjecaj Jupitera.

‘U noći s četvrtka na petak pred jutro, nakon zalaska Mjeseca, trebalo bi se vidjeti oko 200 meteora na sat’, kaže Boris Štromar, predsjednik astronomskog društva Beskraj iz Zagreba.

‘S petka na subotu moći ćemo pak vidjeti klasičan, uobičajeni godišnji maksimum’, pojasnio je za Index.

Prema prognozama DHMZ-a uvjeti za gledanje u Hrvatskoj bit će uglavnom povoljni. U nekim krajevima, primjerice u okolici Zagreba i Rijeke, noć će biti vedrija u noći s četvrtka na petak nego s petka na subotu.

Je li naziv ‘Suze svetog Lovre’ posuđen?

U nekim našim medijima povela se polemika oko toga koliko je naziv ‘Suze sv. Lovre’ stvarno naš narodski naziv za Perzeide, kako piše u našoj inačici Wikipedije. Naime, prema tumačenju nekih udruga astronoma to je zapravo pomodna posuđenica koja se posljednjih godina proširila medijima.

Štromar kaže da je taj naziv k nama stigao od Talijana.

‘Proučavao sam taj slučaj. U vrijeme kada su na zapadu otkriveni Perzeidi, u 19. stoljeću, popularni talijanski pjesnik Giovanni Pascoli napisao je pjesmu posvećenu svome ocu koji je umro u vrijeme kiše Perzeida. U njoj je kišu nazvao suzama sv. Lovre jer se u to vrijeme obilježava smrt tog kršćanskog sveca. Naziv se uvriježio u Italiji, a potom je preko Dalmacije stigao k nama. Sjećam se kako je moja nona, još dok sam bio mali, koristila taj naziv. Dakle, to nije nešto sasvim novo, u našem jeziku postoji barem 50-ak godina’, pojasnio je Štromar (pjesmu pogledajte na ovoj poveznici).

Kada, odakle i kako gledati?

Za gledanje meteora vrijede uobičajena pravila – ne treba vam nikakva oprema, naprotiv, dalekozori i slična pomagala mogu samo smanjiti vidno polje; najbolje je otići negdje izvan grada na mjesta gdje je svjetlosno zagađenje manje, primjerice na neku planinu; sa sobom ponesite neku deku na koju ćete leći kako vas ne bi smočila moguća rosa na travi; ako znate fotografirati noćne objekte, ponesite fotoaparat i stalak…

No Štromar upozorava da će se Perzeidi najbolje vidjeti tek nakon što zađe Mjesec.

‘U noći s četvrtka na petak trebat će gledati nakon ponoći, a u noći na subotu još kasnije’, kaže naš astronom koji se u krugovima zvjezdoljubaca proslavio svojim odličnim snimkama Mliječne staze.

Kako fotografirati meteore?

Štromar je na svojoj astronomskoj stranici Astrobobo predstavio detaljne upute kako je najbolje fotografirati meteore.

S mobitelom ih je, kaže, nemoguće snimiti, osim ako uređaj ima opciju za dugu ekspoziciju.

‘Neki mobiteli imaju takve opcije, no meteor bi morao biti dosta sjajan da bi ga mobitel mogao zabilježiti’, poručio je Štromar.

Što je kiša Perzeida?

Perzeidi je naziv za meteorski roj kojemu je radijant, odnosno prividni izvor, u zviježđu Perzeju. Uglavnom je vidljiv od 25. srpnja do 20. kolovoza, a maksimum mu je 12. kolovoza. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa Swift-Tuttle koji uzrokuje Sunčevo zračenje (otapanje leda, isparavanje i sl.). Oblak se proteže duž putanje jezgre kometa oko Sunca. Meteori se najbolje vide na sjevernoj hemisferi kasno u noći, prije zore što je uobičajeno za meteorske kiše. Naime, najviše čestica oblaka pokupit će ona strana Zemlje koja je okrenuta prema njemu, a to je ona na kojoj je lokalno vrijeme između ponoći i podneva.

Najstariji zapisi o Perzeidima potječu iz drevne Kine iz 36. godine n. e.  No smatra se da ih je prvi kao meteorski pljusak prepoznao Adolphe Quetelet 1835. godine.

Index.hr