Home » Sutra počinje sajam HoReCa: Inovacije u gastronomiji i digitalizacija u turizmu

Sutra počinje sajam HoReCa: Inovacije u gastronomiji i digitalizacija u turizmu

Na drugom Međunarodnom sajmu hrane, pića i ugostiteljske opreme In HoReCa, koji počinje sutra u Sarajevu, bit će predstavljena ruska i malezijska kuhinja, kao i inovacije u gastronomskoj ponudi.

Na pres-konferenciji povodom događaja, direktor sajma Šefik Gušić je rekao da će ovogodišnji program biti bogat jer će gotovo 100 izlagača upriličiti degustacije hrane i piće, kao i radionice na kojima će se pripremati hrana i novi specijaliteti.

– Pored sajamskih i održavanja različitih panela namijenjenih ovoj industrijskoj grani, organizirat ćemo edukacije za uposlenike u HoReCa (hoteli, restorani i kafei) kanalu, te kulinarski i koktel masterclass. Sve to bit će održano u multifunkcionalnom Convention centru hotela Hills, koji se prostire na 4.000 kvadratnih metara- kazao je Gušić.

Program će upotpuniti InHoreca AfterWork Free Zone Party tokom koje će posjetitelji moći degustirati vina 20 vinarija iz Hercegovine, razne vrste sireva i kraft piva.

Uloga Udruženja kuhara BiH na sajmu je ta da se na veći nivo podigne gastronomski dio.

– Na masterclass dolaze stručnjaci bh. porijekla i to Saša Amidžić iz Austrije, Alma Rekić iz Slovenije i Vanja Puškar iz Beograda. U panel diskusiji, kojom ću moderirati, učestvuju Dalila Sinanović i Hamid Kurjaković. Bit će to prilika da govorimo o modernoj gastronomiji i njenom uticaju na razvoj turizma- istakao je Nermin Hodžić u ime Udruženja kuhara BiH.

Dodao je da će na sajmu biti dodijeljene nagrade najboljim hotelijerima, restoranima i kafeima u BiH. Priznanja koja su ustanovljena ove godine su, kako kaže, simbolična podrška trudu i radu koje ova industrija ima u razvoju turističkih potencijala zemlje.

U organizaciji marketinške agencije Altermedia i magazina In HoReCa sajam će biti održan 14. i 15. juna, a skup su, između ostalih, podržali su i Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlada Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo.

Zbog toga je zahvalnost izrazio izvršni direktor agencije Altermedia BiH Rešid Muratović, navodeći da brojka od gotovo 100 izlagača dovoljno govori o potrebi industrije za sajmom na kojem svoje usluge mogu predstaviti izlagači iz oblasti prehrambene industrije i industrije pića.

Pres-konferenciji nije mogao prisustvovati ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić, ali je u poruci istakao da je opredijeljenje Vlade KS upravo povezivanje privrednih grana – malih i srednjih preduzeća u HoReCa kanalu sa jedne i turizma u Kantonu i državi s druge strane.