Home » Sutra vanredna sjednica: Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?

Sutra vanredna sjednica: Hoće li biti zabranjen izvoz ogrijevnog drveta iz BiH?

Vijeće ministara će sutra, 15. juna, razmatrati prijedlog o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Predlagač ove odluke je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a resorni ministar Staša Košarac (SNSD) je najavio da će predložiti ovu odluku.

Predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Svrha odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete po šume u Bosni i Hercegovini te sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, istaknuto je u prijedlogu.

  JAVNI OGLAS: JP BH Pošta d.o.o – Centar pošta Zenica – 15 izvršilaca

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM. Vlast Federacije Bosne i Hercegovine je ranije saopćila da će tražiti privremenu zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. U Republici Srpskoj insisitiraju i na zabrani izvoza oblovine.

Kompanije tvrde da su poskupljenja uzrokovana ratom u Ukrajini od koje su ostale države Evropske unije kupovale ogrjev. Zbog toga su bile primorane da ogrjev nabavljaju iz drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prema navodima kompanija, iz Bosne i Hercegovine svaki dan se izveze 50 šlepera drveta, 20 do 30 šlepera peleta ili 500-700 tona.

Srbija je 26. maja zabranila izvoz drvnih asortimenata na 60 dana.

Izvor: Klix