Home » Sve spremno za otvaranje jubilarnog 50. Sajma šljive u Gradačcu

Sve spremno za otvaranje jubilarnog 50. Sajma šljive u Gradačcu

Organizatori 50. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive najavili su da je sve spremno za otvaranje manifestacije koja će od 23. do 26. augusta 2023. biti održana u Gradačcu.

Ističu da će se na jubilarnom 50. Sajmu šljive na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske.

Organozatori podsjećaju da je Sajam šljive u Gradačcu manifestacija koja je pokrenuta još 1969. i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Sajam šljive će ove godine ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što su 6. Međunarodni sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem ali i niz stručnih i naučnih skupova. Cilj sajma je, pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Gradačca Ensar Mešanović izjavio je da je još do osnivanja te manifestacije uloga struke i nauke bila je od velikog značaja za razvoj sajma, na čemu su posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

– I ove godine bit će održan niz panela iz oblasti razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije. U saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli održat ćemo dva panela o promociji turizma. Treba istaći i dodjelu sajamskih medalja za kvalitet izloženih proizvoda, ali i priznanja povodom obilježavanja jubilarne manifestacie u Gradačcu – rekao je Mešanović.

U srijedu, 23. augusta, očekuje se dolazak brojnih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, a 50. Sajam šljive će otvoriti premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, najavljeno je.