Home » Sve spremno za “Salines Spirit Fest” 30. novembra u Tuzli

Sve spremno za “Salines Spirit Fest” 30. novembra u Tuzli

Drugi festival rakija i žestokih pića “Salines Spirit Fest” će biti održan 30. novembra u Tuzli. Na festivalu će se predstaviti veliki broj destilerija kao i kompanija svjetski poznatih brendova žestokog pića uz odličnu gastro ponudu najboljih bosanskohercegovačkih sireva, te domaćih i regionalnih mesnih industrija. Organizatorima UG Lifestyle je želja da na jednom mjestu okupe proizvođače i konzumente ove plemenite kapljice.

– Na festivalu ćemo predstaviti sve ono najbolje što se tiče voćnih rakija, ali i žestokih alkoholnih pića iz regiona. Ono što je osobenost ovog događaja je to što osim izložbenog i takmičarskog dijela festivala, dajemo mogućnost samostalnim proizvođačima rakija da dođu i prezentuju svoje proizvode – kazao je Haris Dedić obraćajući se u ime organizatora.

Osim izložbenog dijela festivala, i ove godine “Salines Spirit Fest” će imaće i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri, koga čine Predrag Vukosavljević, profesor na poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Beograd, dr. Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta Sarajevo, te dipl.ing Ljubiša Stanković sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Beograd ocijeniti uzorke, te im dodijeliti priznanja.

– Žiri će dan nakon festivala održati predavanje za male, samostalne proizvođače. Tu će se govoriti o najnovijim trendovima u proizvodnji rakije, što nama i jeste cilj – da edukujemo ove naše male proizvođače, da kvalitet svojih proizvoda podignu za zadovoljavajući nivo – dodao je Dedić.

Emina Rahmanović iz UG LifeStyle pojasnila je da je cilj festivala upravo popularizacija rakije kao našeg domaćeg brenda, a da bi to ostvarili ove godine pozvali smo kao goste festivala veliki broj ljudi koji “rade i žive sa rakijom”.

– Uslovi za proizvodnju rakija u BiH su izvanredni. Činjenica je da naši ljudi rakiju ne cijene kao vrhunsko piće. Rakija, pogotovo od šljive, sa Majevice, od tih autohtonih sorti, požegače, može da parira svim alkoholnim pićima, i konjacima i škotskim viskijima, kada se uradi kvalitetno, kada se proizvede na način koji je adekvatan i kada odleži, odnosno ostari, u određenim uvjetima u kakvim treba da bude. Naša ideja je da pokažemo da i od voća sa Majevice, od autohtonog voća može da se napravi proizvod svjetskog kvaliteta, dakle vrhunski proizvod – rekao je Bojan Đuveleković iz destilerije Epoha iz Lopara.

Drugu godinu zaredom na festivalu učestvuje i proizvođač rakije Vlado Stokić iz Brčkog. On kaže kako se kvalitetna voćna rakija može proizvoditi i u okviru malih porodičnih gazdinstava, kojima to nije ključno zanimanje.

– Učešće na sajmovima, pa i tuzlanskom Festivalu, put je ka popularizaciji kvaliteta domaćih voćnih rakija. To je i prilika da se sa stručnjacima i poznatim degustatorima razgovara i o problemima proizvodnje i problemima plasmana, kako bi krajnji rezultat bio veća proizvodnja, bolji kvalitet i plasman, a zašto ne reći i izvoz – tvrdi Stokić.

Ove godine na festivalu će učestvovati i proizvođači opreme za pravljenje rakije. Tako će svi posjetioci sajma imati priliku da se uvjere i vide na licu mjesta šta su to novi trendovi, i na koji način se pravi rakija.

Festival će se održati u Kristalnoj sali Hotela Tuzla, a cijena ulaznica iznosi 10 KM. Posjetioci uz ulaznicu dobijaju i degustacijsku čašicu gratis.