Home » Švedska premijerka odbacuje referendum o mogućem članstvu u NATO-u

Švedska premijerka odbacuje referendum o mogućem članstvu u NATO-u

Švedska vlada ne planira održati referendum ako njen parlament odluči da nastavi sa zahtjevom za članstvo u NATO-u, izjavila je u petak premijerka Magdalena Andersson.

Ruska invazija na Ukrajinu primorala je i Švedsku i Finsku da preispitaju dugogodišnja uvjerenja da je vojna neutralnost najbolje sredstvo za osiguranje nacionalne sigurnosti, a očekuje se da obje zemlje donesu odluku u narednih nekoliko sedmica.

Andersson je rekla da je referendum “loša ideja”.

– Mislim da to nije pitanje koje je pogodno za referendum – rekla je ona novinarima.

– Postoji mnogo informacija o nacionalnoj sigurnosti koje su povjerljive, tako da postoje važna pitanja na takvom referendumu o kojima se ne može raspravljati i važne činjenice o kojima se ne može staviti na sto – kazala je Andersson.

  BiH pozvana na NATO samit u Madridu

Švedski parlament razmatra sigurnosnu politiku, a izvještaj se očekuje sredinom maja. Pored toga, Anderssonina vlastita stranka, Socijaldemokrati, razmatraju da li da odustanu od svojih prigovora na članstvo u NATO-u.

S obzirom da većina u parlamentu podržava članstvo, vladajući socijaldemokrati smatraju se najvećom preprekom Švedskoj da se prijavi za članstvo alijansi od 30 nacija.