Home » Švicarska: 57 kilometara dug tunel otvara se 1. juna

Švicarska: 57 kilometara dug tunel otvara se 1. juna

Tunel Gotthard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švicarskih Alpa.

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela 17 godina kasnije. Ima jednu traku, a povezuje švicarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Nakon dugogodišnje rekonstrukcije, testiranje željeznice počet će u srijedu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove godine.

Veliki građevinski pothvat
Veliki građevinski pothvat

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procijenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi eura.

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan cijelom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim dijelovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

U izgradnji Gottharda, koga sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km željezeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka.

Gledano u brojkama, tunel Gotthard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Eurotunela, a za 4 kilometra pobjeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu.

Fokus.ba