Home » Svjetska banka će obezbjediti Turskoj 1,7 milijardi dolara za oporavak nakon zemljotresa

Svjetska banka će obezbjediti Turskoj 1,7 milijardi dolara za oporavak nakon zemljotresa

Svjetska banka objavila je u četvrtak da će dati 1,78 milijardi dolara pomoći Turskoj za pomoć u naporima za pomoć i oporavak nakon masivnih zemljotresa koji su ove sedmice pogodili jug države.

U razmaku od samo nekoliko sati u ponedjeljak, zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 po Richteru razorili su gradove i mjesta širom velikog dijela južne Turske i ozbiljno pogodili sjeverozapadnu Siriju.

Turski dužnosnici u četvrtak navečer rekli su da je više od 17.670 ljudi poginulo, a više od 72.870 povrijeđeno u 10 jugoistočnih provincija koje je katastrofa najviše pogodila.

“U ime Grupacije Svjetske banke, izražavamo naše najdublje saučešće narodu Turske i Sirije zbog velikog gubitka koji ste pretrpjeli zbog razornih zemljotresa”, rekao je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass.

Pomoć ima za cilj pomoći naporima za pomoć i oporavak koji su prouzročili značajnu štetu u i oko južne Turske, rekao je kreditor u izjavi.

“Pružamo hitnu pomoć i pripremamo brzu procjenu hitnih i velikih potreba na terenu”, rekao je Malpass.

“Ovo će identificirati prioritetna područja za oporavak i rekonstrukciju zemlje dok pripremamo operacije za podršku tim potrebama”, dodao je.

Svjetska banka je rekla da će 780 miliona dolara odmah biti dostupno Ankari, budući da će sredstva biti preusmjerena iz dva postojeća kreditna projekta Svjetske banke u Turskoj.

“Pomoć će se koristiti za ponovnu izgradnju osnovne infrastrukture na općinskoj razini”, dodao je razvojni kreditor sa sjedištem u Washingtonu.

Još jedna milijarda dolara pomoći je također u pripremi, ali će trebati više vremena da se dogovori. Podržat će ljude pogođene tokom oporavka i obnove nakon katastrofe.

Potrebe Turske su “ogromne i obuhvaćaju cijeli niz od pomoći do obnove”, rekao je Humberto Lopez, direktor Svjetske banke za Tursku.

Dok partnerstvo Svjetske banke s Turskom datira iz 1950. godine, ona je značajan partner u upravljanju rizikom od katastrofa, urbanom razvoju i energetskoj učinkovitosti u zemlji.

Svjetska banka je rekla da Turska u njenom programu trenutno ima 30 aktivnih kreditnih operacija u vrijednosti od 9 milijardi dolara.