Home » Svjetski dan: Može li preživjeti sportsko novinarstvo u BiH?!

Svjetski dan: Može li preživjeti sportsko novinarstvo u BiH?!

Sportski novinari obilježavaju svoj dan, 2.juli, kada je Svjetski dan sportskih novinara. Asocijacija sportskih novinara BiH inale je članica, krovne svjetske organizacije sportskih novinara, piše Patria.

Emir Delić, poznati sportski novinar zaposlen na Al Jazeeri Balkans kaže da kolege u svijetu vode bitku sa korupcijom i dopingom, mi u Bosni i Hercegovini sa opstankom ove profesije i sporta generalno, koji je vjerovatno na najtežem udaru od kako postoji naša država.

– I dok sport diše na škrge, nažalost u istom stanju je sportska medijska scena. Dobar sport je uvijek rađao dobre sportske novinare i medije i obrnuto. Mi moramo braniti naš integritet i slobodu izražaja, kako bi ostali ono što jesmo, sportski novinari. Nemojmo prelaziti crvenu liniju. Ne upadajmo u zamke. Ne zaboravimo da sportski novinar ne treba biti ničiji megafon, ili batina u rukama interesnih grupa za medijsku likvidaciju svojih protivnika – ističe Delić.

  Ragbijaši BiH u selektorskom debiju Albina Kapića savladali Tursku

Nadalje navodi da je jasno da situacija u sportskim medijima ne da nije idealna, nego vjerovatno nikada nije bila gora.

– Da li će se i kada popraviti, zavisi i od nas. Ako budemo bili iskreniji prema sebi i profesiji, ako budemo radili posao kako se radi, ako se vratimo našim postulatima, opstaćemo! Ako ne budemo učili, pratili, čitali, usavršavali, razgovarali, istraživali, tragali za odgovorima… nestaćemo! Želim nam svima više kolegijalnosti, a manje zavidnosti – dodaje Delić.

Novinar Al Jazeere kaže da njegova poruka ima za cilj da pokaže da makar i ovoga jednoga dana šaljemo samo jednu poruku: da postojimo, radimo, danonoćno smo uz sport i sportiste.

Nemamo radno vrijeme, ne znamo za vikend, ni za praznik, uz olovku i papir smo od jutra do sutra – pojašnjava Delić.

Patria