Home » SZO upozorava na uticaj rata i pandemije na mentalno zdravlje stanovnika Evrope

SZO upozorava na uticaj rata i pandemije na mentalno zdravlje stanovnika Evrope

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na uticaj rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje stanovnika Evrope i istaknula važnost djelovanja na svim nivoima za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja, piše Euronews.

– Naša regija prolazi kroz velike preokrete i promjene – rekao je Hans Kluge, direktor SZO-a za Evropu.

Pandemija je stavila fokus na mentalno zdravlje, rekao je on, dok oružani sukob u Ukrajini utiče na mentalno zdravlje miliona ljudi.

– Deset sedmica rata u Ukrajini izazvalo je neizmjernu neizvjesnost, nesigurnost, tugu i gubitke – kazao je Kluge i istaknuo da je gotovo 190 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini “mnogim ljudima oduzelo nadu i pristup zdravstvenim uslugama”.

Kluge je govorio u Kopenhagenu na prvom sastanku Panevropske koalicije za mentalno zdravlje, čiji je cilj potaknuti djelovanje na svim nivoima za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja u cijeloj Evropi.

Koalicija je pokrenuta u septembru 2021. godine, a čine je 53 zemlje članice u evropskoj regiji SZO-a, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama pogođenim problemima mentalnog zdravlja.

Prema SZO-u, više od 150 miliona ljudi u regiji Evrope suočilo se tokom 2021. godine s problemima mentalnog zdravlja.

Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutno prima potrebnu pomoć. Problemi s mentalnim zdravljem pogađaju sve dobne skupine i sve društvene slojeve, navodi se.