Home » Terorista iz Londona tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice “El-Mudžahid”?

Terorista iz Londona tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice “El-Mudžahid”?

Radikalni islamista Halid Masud, koji je izvršio teroristički napad u Londonu, za vrijeme rata u BiH bio je pripadnik odreda “El-Mudžahid”, javlja “EuroBlic”.

Kako navode, u njihovom posjedu nalazi se spisak imena 1.774 borca “El-Mudžahida”, među kojima se nalazi i ime teroriste, koji je prije tri dana u britanskoj prijestonici ubio četvero i ranio 29-ero ljudi.

Odlično obaviješteni izvori “EuroBlica” iz obavještajno-sigurnosnih struktura otkrivaju da je okrutni terorista, koji je svojim zlodjelom šokirao svijet, kao islamski “sveti ratnik” u BiH došao 1. maja 1993., kada se priključio arapskim borcima.

– Rođeni Britanac Edrijen Rasel Adžao početkom devedesetih godina primio je islam i dobio ime Halid Masud. Postoje brojni dokazi da su izvršioca terorističkog napada u Londonu, kao i brojne druge britanske državljane, početkom posljednje decenije prošlog vijeka, radikalizovale poznate vehabijske vođe Abu Hamza al-Misri i Omar Bakri Muhamed. Riječ je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda “El-Mudžahid” koji se “proslavio” stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima – ističu izvori ovog lista.

Oni dodaju da se imena Masudovih vjerskih “učitelja” pominju u gotovo svim spisima tužilačkih i istražnih organa RS i BiH, koji su odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma krenuli u istraživanje zločina koje su počinili pripadnici odreda “El-Mudžahid”.

– Abu Hamza al-Misri je egipatski državljanin koji je došao u BiH odmah nakon izbijanja rata i obučavao mudžahedine i arapske dobrovoljce u Jablanici kod Tešnja. Postoje brojni dokazi da je on lično naredio ubistvo i obezglavljivanje trojice zarobljenih srpskih vojnika na Crnom vrhu kod Tešnja, čije su fotografije obišle cijeli svijet. Što se tiče Sirijca Omara Bakrija Muhameda, on je za vrijeme rata bio zadužen za dovlačenje arapskih dobrovoljaca u odred “El-Mudžahid”, o čemu se kasnije otvoreno hvalisao u brojnim medijima. I jedan i drugi su se početkom 2000. godine preselili u Veliku Britaniju, gdje su nastavili sa svojim ekstremističkim učenjem i mobilizacijom budućih terorista. Zbog toga je El-Misri prije nekoliko godina završio u zatvoru, dok je Bakri Muhamed uspio da pobjegne u Liban – navodi “EuroBlic”.

Avaz.ba