Home » Toplotni val se širi Evropom: U Italiji i Španiji temperatura skoro 50 stepeni celzija

Toplotni val se širi Evropom: U Italiji i Španiji temperatura skoro 50 stepeni celzija

Južna i istočna Evropa se spremaju za rekordne temperature. Dijelovi Italije bi mogli doseći temperature od 48 stepeni celzija, što izaziva strah od povećanja smrtnih slučajeva uzrokovanih visokim temperaturama.

U Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Španiji i Turskoj također bi se mogle se očekuje da temperature dostignu 40 stepeni celzija.

Meteorolozi kažu da je na rast temperature imao utjecaj anticiklon nazvan Cerberus. Ovo područje visokog pritiska počelo je u Sahari prije nego što je krenulo preko sjeverne Afrike, a zatim stiglo na Mediteran.

Italijanska ostrva Sardinija i Sicilija bi narednih dana mogla da dostignu temperatru od 48 stepeni celzija, a rekord drži august 2021. godine kada je temperature na Siciliji iznosila 48,8 stepeni celzija, što je najviša temperature ikad zabilježena u Evropi.

Rim, Bolonja i Firenca su među 10 italijanskih gradova koji su trenutno pod crvenim meteoalarmom zbog ekstremnih vrućina.

Španska meteorološka služba saopćila je da bi termometri mogli da dostignu temperaturu od 45 stepeni celzija. U Grčkoj se predviđa da će toplotni val dovesti do temperature od 44 stepena celzijau pojedinim dijelovima zemlje u narednim danima.

Vlasti su zabranile pristup prirodnim rezervatima i šumama kako bi smanjile rizik od šumskih požara, dok su općine otvorile klimatizovane prostore u javnim zgradama kako bi se ljudi sklonili od vrućine.

Temperature bi na Kipru također mogle da porastu do 42 stepena celzija, dok bi se Srbija i Rumunija u ponedjeljak mogle suočiti sa 39 stepeni celzija. Dijelovi Hrvatske do kraja sedmice očekuju 38 stepeni celzija, a Francuske 37 stepeni celzija.

I u našoj zemlji su proteklih dana zabilježene visoke temperature koje su dostizale 37 stepeni celzija, a prognoze pokazuju da će se toplo vrijeme sa temperaturama iznad 35 stepeni celzija zadržati i u narednim danima.

Agencija UN-a je upozorila da postoji 90 posto vjerovatnoća da će se El Nino nastaviti do kraja godine umjerenom ili većom snagom.

Ovaj globalni vremenski fenomen se dešava kada vode u Tihom okeanu postanu mnogo toplije nego inače.