Home » Tradicija porodice Vasilj duga 170 godina: Vina su najbolji ambasadori Hercegovine, a naša su prvu nagradu osvojila davne 1912. godine

Tradicija porodice Vasilj duga 170 godina: Vina su najbolji ambasadori Hercegovine, a naša su prvu nagradu osvojila davne 1912. godine

“Sunce iz vinograda ponovo rođeno u bačvama” krilatica je kojom se vode vinari čuvenih Carskih vina Grge Vasilja. Ljubav prema vinovoj lozi u tradiciji je ove porodice preko 170 godina. Podrumi Grge Vasilja smješteni u Međugorju nude vina i žestoka pića koja su odavno prepoznata i cijenjena kako u našoj zemlji i regiji, tako i cijeloj Evropi. Prvu nagradu za kvalitet proizvedenog vina dobili su davne 1912. godine.

– U našoj porodičnoj vinariji uvijek je na prvom mjestu bila ljubav prema vinu. Kako se s ljubavlju obrađivao vinograd, tako se s ljubavlju osluškivalo vrenje mladog mošta, uređivale bačve, podešavala temperatura njemu potrebna… jer je riječ o jedinstvenom procesu – sa zemlje obrati najbolje, u bačvama proizvesti najkvalitetnije- ukratko pojašnjavaju ogroman uspjeh u proizvodnji vina i poštovanje koje zavrijeđuju među konzumentima.

Kvalitet njihovih vina okrunjen je mnogobrojnim nagradama na domaćim i stranim takmičenjima. Također, mnoge poznate ličnosti prijatelji su ove kuće i vole uživati u njihovim izvanrednim vinima, a jedan od njih je i prof. dr. sc. Krešimir Rotim sa KBC Sestre Milosrdnice iz Zagreba, jedan od najboljih neurohirurga na svijetu.

– Svakako da nam gode nagrade ne festivalima i da nam je bitna i cijenimo riječ struke, ali najveća nagrada za naš rad i trud je povjerenje ljudi iz svih krajeva svijeta koji uživaju u našim vinima. Narod daje konačan sud o kvalitetu i oni su nam uvijek na prvom mjestu- kaže direktor Andrija Vasilj.

Velika popularnost i kvalitet vina proizvedenih od autohtonih sorti grožđa žilavke i blatine, uz preporuku i nebrojene nagrade struke, ali i, najvažnije, povjerenje ljubitelja vina, učinili su podrume porodice Vasilj nezaobilaznom destinacijom hedonista. I, kako samo ime im kaže, Carska vina su rezervirana za najtananija nepca i dobre poznavaoce i poštovaoce zlatne hercegovačke kapljice.

Carska vina oslikavaju tradiciju i specifičnosti hercegovačkog kraja, njegove jedinstvene i svima omiljene ukuse i mirise. Zapravo, Carska vina su među najboljim ambasadorima Hercegovine i naše zemlje u cjelini, jer su i među najboljim stvarima koje naša zemlja i pamet mogu da ponude, i po kojima postajemo prepoznatljivi u svijetu.

Podrumi Grge Vasilja trenutno proizvode godišnje oko 60.000 butelja vrhunskih vina, ali i 3.000 litara Cesarica rakija i likera godišnje (travarice, loze, orahovače, medovače, jabukovače i višnjevače).