Home » Tribunal u Hagu danas donosi presudu protiv Radovana Karadžića

Tribunal u Hagu danas donosi presudu protiv Radovana Karadžića

Izricanje historijske presude zločincu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, zakazano je danas u 14.30 sati pred Tribunalom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Nakon godina bježanja od istine i pravde, Karadžić će se suočiti sa, istina prvostepenom, presudom za zlodjela koja je činio, planirao, naređivao i organizirao.

Riječ je o svjetskom događaju uz veliku pažnju kakva, prema tvrdnjama mnogih koji godinama prate rad Haškog tribunala, do sada nije zabilježena. Već jučer kasno poslije podne u prostor blizu zgrade Tribunala počele su pristizati novinarske ekipe, a za samo nekoliko sati dobar dio ulice s boka Tribunala bio je popunjen reportažnim vozilima TV stanica koje će uživo prenositi ovaj događaj.

radovan_karadzic_lica

Ima li smisla

Za današnje praćenje saopćavanja presude Radovanu Karadžiću, kako nam je rečeno u Pres-službi Haškog tribunala, Tribunal će ugostiti više od 500 zainteresiranih osoba, među kojima više od 200 novinara. Kako su nam objasnili, većina relevantnih međunarodnih medija najavila je svoje prisustvo.

Osim svih kapaciteta u zgradi Tribunala, za praćenje izricanja presude Karadžiću već dva dana priprema se i prostor u obližnjoj zgradi Svjetskog foruma, gdje će prijenos pratiti brojni predstavnici žrtava, akademske zajednice, istraživači, predstavnici civilnog društva, diplomati.

Tokom jučerašnjeg dana u Hag su pristigli mnogi predstavnici žrtava iz BiH, od kojih će samo neki imati mjesto na galeriji sudnice.

Već u utorak u Hag je doputovala delegacija Memorijalnog centra Potočari, predvođena Mersedom Smajilovićem i Sadikom Ahmetovićem, s kojima su i predstavnice udruženja „Srebreničke majke“ i „Žene Srebrenice“. Tokom jučerašnjeg dana pristizali su i predstavnici  raznih drugih udruženja, među kojima i oni koji su prekjučer ujutro autobusima krenuli  iz Sarajeva.

Za porodice žrtava odluka Tribunala morala bi biti osuđujuća, i to po svim tačkama optužnice.

– Ne bude li osuđen za genocid, onda ta presuda gubi smisao, jer sve zlo koje nam je učinjeno, učinjeno je pod njegovom političkom palicom. Ono što je, također, važno jeste da kada bude presuđen, ta presuda ne ostane  mrtvo slovo na papiru, već da ona bude implementirana na način da pokaže generacijama da se zločin i ubijanje ne isplate. Da pomogne da se u BiH spriječi nastajanje dvije Koreje, a što su zločinci s Karadžićem  na čelu imali namjeru da urade – stav je majke Hatidže Mehmedović.

Brojne reakcije

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, koji je jučer s grupom logoraša, također, doputovao u Holandiju, očekuje osuđujuću presudu.

– Također, očekujemo dokazivanje sistematski organizovanog, planiranog i izvršenog zločina, svih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata. Nadamo se konačnoj pravdi za žrtve, pogotovo za ubijene i nestale građane BiH. Ovo bi trebala biti prilika da se u BiH počne govoriti jezikom istine i prilika za stvaranje međusobnog povjerenja – kazao nam je  Mešković.

Bošnjački oficir za vezu Amir Ahmić u izjavi za „Dnevni avaz“ izražava nadu da će Radovan Karadžić biti proglašen krivim. Prema njemu, ipak, u svemu treba postojati doza opreza, imajući u vidu, kako kaže, dosadašnje presude  i dešavanja u Tribunalu i oko njega u posljednjih pet-šest godina. Tokom jučerašnjeg dana  u Hag su stigli  predstavnici  raznih mirovnih organizacija iz nekoliko evropskih zemalja, kao i mnogi prijatelji BiH iz cijelog svijeta koji žele dati podršku žrtvama zločina u BiH.

Logoraši iz cijele BiH

U organizaciji Saveza logoraša BiH jučer je u Hag doputovalo  48 logoraša iz Tuzle, Brčkog, Vlasenice, Bratunca, Mostara, Prozora, Konjica, Kladnja, Donjeg Vakufa, Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca, Prijedora…

Sastav Vijeća

Presudu Karadžiću, kako nam je jučer potvrđeno u Tribunalu, izreći će Sudsko vijeće koje je radilo na ovom predmetu, a koje čine sudija O-Gon Kvon, predsjedavajući, te sudije Hauard Morison (Howard Morrison) i Melvil Berd (Melville Baird), kao i rezervni sudija Flavija Latanci (Flavia Lattanzi).

Tužilac Nice za “Avaz”: Važnija je presuda od kazne!

Nekadašnji haški tužilac  koji je zastupao optužnicu u  procesu protiv Slobodana Miloševića, inače jedan od svjetskih pravnika izuzetno upućenih u ratne događaje u BiH, Džefri Najs (Geoffrey Nice), jučer je za „Dnevni avaz“ iznio svoja razmišljanja o današnjoj  odluci Pretresnog vijeća u slučaju „Karadžić“.

– Predvidjeti presudu i kaznu dvije su različite stvari. Mislim da je u ovom slučaju kaznu lakše predvidjeti. Ta kazna bit će najvjerovatnije to što je tužilac tražio: doživotan zatvor. Kazna se izriče u nekoliko rečenica, nekad u samo jednoj. I osuđenik nestaje iza rešetaka zatvora. No, presuda je mnogo duža. Ona je isto jako važna. Ponekad i važnija, jer ona ostaje urezana za historiju. I zato se treba paziti na svaku riječ. Jer, šta ako Karadžić bude osuđen na tri puta doživotnu kaznu, a nije osuđen za genocid, za zločine, za 1992. godinu? Treba se paziti upravo na tu diskrepanciju: Karadžić kao pojedinac u zatvor do smrti, a genocid u BiH da ostane lokaliziran samo na juli 1995. i samo na Srebrenicu – upozorava  Najs

Avaz