Home » Tuka bi mogao ostati bez glavnih konkurenata u Rio de Janeiru

Tuka bi mogao ostati bez glavnih konkurenata u Rio de Janeiru

Kenija bi mogla propustiti nastup na Olimpijskim igrama u Riu ukoliko ne usvoji nova anti-doping pravila. Svjetska anti-doping agencija obavijestia je čelnike selekcije Kenije da imaju vremena do 2. maja da usvoje nova anti-doping pravila, a ukoliko to ne urade neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Riju ovog ljeta. Treba dodati da su atletičari iz Kenije u disciplini na 800m glavni konkurenti našeg Amela Tuke na Olimpijskim igrama.

Ukoliko Kenija bude suspendovana, to će biti velika šansa za Tuku da dođe do historijske medalje za našu zemlju. Kenija je već propustila dva roka 11. februara i 5. aprila da usvoji ova pravila, te je tako dala do znanja Anti-doping agenciji (Wada) da je za “varanje”. Ova država mora osnovati novi anti-doping agenciju, te usvojiti neka dodatna pravila.

Također, Etiopija je dobila rok do novembra da uradi doping testove na svim svojim takmičarima, ali po novim anti-doping pravilima. Ove dvije nacije su među najuspješnijima u historiji Olimpijskih igara, te se nalaze među glavnim favoritima i u Riju. Od 2011. godine više od 40 kenijskih atletičara je palo na doping testovima što je ovu zemlju dovelo na posebnu listu za praćenje Wade.

Etiopija nije više u opasnosti da propusti Olimpijadu, ali ukoliko ne ispune svoje obaveze do novembra, Wada bi mogla suspendovati oko 200 atletičara iz ove zemlje. Ovo “masovno” testiranje Etiopiju će koštat 300.000 dolara.

sportsport.ba