Home » Tuka zbog povrede propušta Balkanijadu

Tuka zbog povrede propušta Balkanijadu

Zenički srednjeprugaš Amel Tuka zbog povrede ipak ovog vikenda neće u Istanbulu braniti prošle godine osvojenu zlatnu medalju, na 20. balkanskom dvoranskom prvenstvu. Tuka je u svom debitanskom nastupu na Balkanijadi u dvorani, stazu od 800 metara istrčao u vremenu 1:48,86. Pokazalo se kasnije da je ovom pobjedom i medaljom otvorio i svoju najbolju sezonu u historiji, jer je početkom jula ispunio i normu za debitanski nastup na najvećim svjetskim atletskim smotrama. Na avgustovskom Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio je i historijsku bronzanu medalju za našu zemlju, a sezonu je okončao i kao najbrži svjetski atletičar za 2015. godinu na 800 metara, s vremenom 1:42,51. To je bilo vrijeme s kojim je pobjedio u Monte Carlu, također na svom debitanskom nastupu na trkama Dijamantne lige.

-Žao mi je što neću nastupiti u Istanbulu, kao što mi je bilo žao i što prošle sedmice nisam nastupio na mitingu u Stockholmu. Bio sam otišao u Švedsku, ali, jednostavno, osjetio sam zatezanje u lijevoj nozi i nisam smio rizikovati. To se pokazalo i kao potpuno ispravnom odlukom- kaže Tuka, kojeg je na povratku u Veronu pregledao jedan od najboljih stručnjaka za sportsku medicinu, talijanski specijalista dijagnostičke radiologije Belli Vittorio. On je konstatirao blago istegnuće iliacusa.

-Dobro je, ipak, što nije ništa tako strašno. Biće potrebno petodnevno mirovanje i to će se sanirati. Uglavnom, ostajem u Veroni, gdje nastavljam tretman oporavka pod nadzorom doktora Vittorija i svog trenera Gianni Ghidinija- kaže Tuka, koji ističe da je uzrok ove povrde kratki sprintevi koje je, u pripremi nastupa u Stockholmu, zadnjih dana radio na treningu. Za sada nema u planu bilo kakve nastupe.

-Trebat će mi, nakon pauze, neko vrijeme i da povratim formu, ali sigurno je da ove godine neću ni nastupati u dvorani. Uostalom, nisam se ni spremao posebno za dvoranske nastupe, ali sam, čisto da provjerim formu, nakon priprema u Južnoj Africi, želio i koji nastup u dvorani- kaže Tuka. On se još krajem prošle godine, na početku priprema, sa trenerom usaglasio da neće nastupiti ni na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u američkom Portlandu, koje će se održati sredinom marta.

Redakcija