Home » Turska će vjerojatno tek u drugom krugu izbora dobiti novog predsjednika

Turska će vjerojatno tek u drugom krugu izbora dobiti novog predsjednika

Nakon neizvjesne izborne večeri čini se da Turska ide prema drugom krugu predsjedničkih izbora u kojemu će se sučeliti aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdogan i oporbeni čelnik Kemal Kilicdaroglu.

Obojica tvrde da su u vodstvu, ali izvori iz njihovih tabora priznaju da nakon prebrojavanja svih glasova možda neće prijeći prag od 50 posto za izravnu pobjedu, prenosi Reuters.

Prema državnoj televiziji TRT, nakon više od 95 posto prebrojanih glasova, Erdogan ima 49,52, a Kilicdaroglu 44,76 posto podrške. Iako je Erdogan blizu 50 posto, male su šanse da dostigne taj broj i ostvari pobjedu u prvom krugu, jer je trend takav da mu se prednost topila kako su pristizali novi rezultati iz većih gradskih centara u kojima oporba tradicionalno ima veću potporu.

Ukoliko dođe do drugog kruga, pobjednika bi mogli odlučiti birači trećeplasiranog kandidata, Sinana Ogana koji je osvojio nešto više od pet posto glasova. On se još nije izjasnio koga će podržati u eventualnom drugom krugu.

Na parlamentarnim izborima u vodstvu je koalicija koju predvodi Erdoganova AK partija. Očekuje se da će nakon prebrojavanja svih glasova zadržati većinu i u novom sazivu parlamenta.