Home » Turska: Erdogan uveo tromjesečno vanredno stanje

Turska: Erdogan uveo tromjesečno vanredno stanje

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras u Ankari da je na sjednicama Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeća ministara donesena odluka o uvođenju vanrednog stanja u trajanju od tri mjeseca.

Istakao je da je u skladu s 120. članom Ustava Republike Turske donesena odluka da se proglasi tromjesečno vanredno stanje, kako bi se u potpunosti odstranili svi teroristički elementi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara,  javlja Anadolu Agency (AA).

Napomenuo je da je turski narod, izašavši pred tenkove, ispisao junačku stranicu historije.

-Pučistima nisu od koristi bili ni tenkovi, ni avioni, ni helikopteri, nasuprot naroda koji je voljom i odlučnošču stao u odbranu svoje zemlje. Narod koji je stao u odbranu budućnosti i domovine od terorista koji su odjenuli vojne uniforme je tokom te noći ispisao sagu o hrabrosti – kazao je Erdogan.

U vezi sa proglašenjem tromjesečnog vanrednog stanja u zemlji, Erdogan je istakao da ova odluka nipošto nije protiv demokratije.

Predsjednik se obratio ministrima i naciji  (Kayhan Özer - Anadolu Agency )
Predsjednik se obratio ministrima i naciji
(Kayhan Özer – Anadolu Agency )

-Ova odluka nipošto nije protiv demokratije, prava i slobode. Naprotiv, ova odluka ima za cilj čuvanje i jačanje ovih vrijednosti rekao je turski predsjednik – dodajući kako je prvi put u historiji Turske narod spriječio pokušaj državnog udara.

-Prvi put u historiji naše zemlje sam narod je spriječio pokušaj državnog udara. Turska je, pod cijenu života njenih građana, dokazala svoju posvećenost demokratiji i pravnoj državi – rekao je Erdogan.

Istakao je da je ubijeno 246 nevinih osoba tokom pokušaja državnog udara.

-Broj ubijenih u napadu tokom pokušaja državnog udara na civile, policiju i vojnike dostigao je 246 nevinih osoba, dok je ranjeno 1.536 nevinih građana – kazao je Erdogan.

Istakao je kako nema riječi kojima bi opisao “hrabrost braće koja nisu napuštala ulice i trgove i koji su bili na meti bombardera, helikoptera i artiljerije.”

-Svi naši građani, koji dežuraju za demokratiju na svim gradskim trgovima kako bi i nakon ugušenog puča poručili da više nikada niko ne krene putem puča, trebaju znati da će imena svih njih biti zlatnim slovima upisana u historiju – poručio je Erdogan, dodajući da je Turska pokazala najsnažniju povezanost države i naroda u svojoj historiji.

-Turska je, naspram pokušaja državnog udara 15. jula, pokazala najsnažniju povezanost između države i naroda u svojoj historiji. Narod je bio uz državu, a država uz narod. Neka se niti jedan naš stanovnik niti institucija ne brine kada je u pitanju demokratija, pravna država, temeljna prava i slobode. Vanredno stanje koje je proglasila naša vlada je upravo cilj zaštite ovih naših vrijednosti – rekao je Erdogan.

Naglasio je da oni koji nisu ništa poručili evropskim zemljama što su poduzele slične mjere, nemaju pravo kritikovati Tursku.

-Oni koji nisu ništa poručili evropskim zemljama što su poduzele slične mjere nakon malih terorističkih događaja, koji se ne mogu porediti s prijetnjom koju je doživjela naša zemlja, nemaju pravo kritikovati Tursku. Zasigurno nemaju pravo kritikovati odluku koju smo donijeli. Neka prvo vode brigu o sebi – poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao da S&P prema vlastitom nahođenju donosi političku odluku o kreditnomrejtingu Turske.

-Oni sada, prema svome nahođenju, donose političku odluku. U smislu, ako mi ovo saopćimo, možda če stati investicije u Turskoj. Ne trudite se uzalud, vi iz S&P-a. I ranije ste slično radili i nije vam polazilo za rukom, a neće ni sada – rekao je Erdogan u svome osvrtu na S&P-ovo smanjenje kreditnog rejtinga Turskoj.

Ističući kako je Centralna banka Turske već dala potrebna i jasna saopćenja, Erdogan je kazao da na tržištu Turske nema nikakvih problema s likvidnošću, niti će ih biti.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)