Home » Turska traži ukidanje viza ili sirijske izbjeglice šalje u Evropu

Turska traži ukidanje viza ili sirijske izbjeglice šalje u Evropu

TURSKA će prestati ispunjavati obveze koje je preuzela na sebe u sklopu migrantskog sporazuma s Europom ukoliko Europska unija ne ukine vize za Tuke do listopada, objavio je turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, prenose njemački mediji.

Turski angažman u sklopu dogovora ovisi o tome “hoće li Europska unija ispuniti svoj dio dogovora i  ukinuti vize za turske građane”, rekao je Cavusoglu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Turski ministar vanjskih poslova dodao je kako turska vlada očekuje da se vize ukinu do “definiranog roka”.

Turski ultimatum

“To može biti početak ili sredina listopada, ali očekujemo jasno određeni datum”, istaknuo je, naglašujući kako njegove riječi “nisu prijetnja”.

Ipak, dodao je da će “Turska biti primorana napustiti migrantski ugovor potpisan 18. ožujka ukoliko se ne ukinu vize”.

“Sporazum funkcionira samo zato što je Turska poduzela ozbiljne mjere da zaustavi pritok migranata, osobito na području borbe protiv krijumčara ljudi”, upozorio je Cavusoglu.

Sporazum potpisan u ožujku

Podsjetimo, u sklopu migrantskog sporazuma koji je EU sklopio s Turskom, Turskoj je obećano 6 milijardi eura, ukidanje viza za njezine građane i ubrzavanje pristupanja Europskoj uniji. U zamjenu za to, Ankara je obećala prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koji stignu do Grčke putem Turske.

Sporazum je stupio na snagu 20. ožujka. Ukidanje viza trebalo se dogoditi do srpnja, no Turska nije zadovoljila dio postavljenih kriterija, uključujući i bitne promjene antiterorističkih zakona.

Situacija je dodatno zakomplicirana pokušajem vojnog udara u Turskoj 15. srpnja te Erdoganovom odmazdom koja je uslijedila, nakon koje je niz europskih službenika i političara izrazilo zabrinutost za stanje temeljnih ljudskih prava u toj zemlji.

Kao osobito problematične Bruxelles vidi najave o ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj.

Index.hr