Home » Turska: Tri srebra i četiri bronze za mlade bh. atletičare

Turska: Tri srebra i četiri bronze za mlade bh. atletičare

Povodom 23. aprila, Međunarodnog dana djeteta, u turskom gradu Konyi počele su 6. Međunarodne Rumi dječije igre.

Dječaci i djevojčice iz nekoliko zemalja takmiče se u raznim sportovima, a na ovoj manifestaciji učestvuju i mladi bh. atletičari i atletičarke. Prvog dana takmičenja u atletici nastupilo je 11 takmičara iz naše zemlje, a u 12 atletskih disciplina osvojili su sedam medalja, od čega su tri srebrene i četiri bronzane.

I drugi dan bio je jako uspješan za mlade nade bh. atletike. Kosta Ivičić je osvojio srebro bacivši koplje 54,13 metara, a medalju istog sjaja osvojio je i Belmin Mrkanović u utrci na 800 metara (2:00.03). Bronzom su se okitili Arman Curo u disciplini 100 metara s preponama i Ante Gagro u disciplini bacanja kugle (13,83 metara). Muška štafeta na 4×100 metara osvojila je bronzu, a muška reprezentacija je sa 57 osvojenih bodova u ukupnom poretku završila na drugom mjestu.

U ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile Sara Lučić i Katarina Lemez koje su se okitile zlatnim medaljama. Lučić je u skoku u vis ostvarila normu za Evropsko juniorsko prvenstvo skokom od 174 cm, dok je Lemez prvo mjesto u utrci na 800 metara izborila s vremenom 20:16.19. Anja Čolaković je u utrci 100 metara osvojila srebro, baš kao i Milica Jović u disciplini bacanja koplja. I ženska selekcija je na kraju drugog dana zadržala drugu poziciju u ukupnom poretku osvojivši 60 bodova.

(D. S./Faktor.ba)