Home » Turske stipendije i za bh. studente

Turske stipendije i za bh. studente

Turski fond za stipendije (Turkiye Burslari) raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije stranim studentima, a konkurs je otvoren do kraja marta ove godine.

Konkurs je otvoren za sve strane studente i državljane svih zemalja svijeta, a oni koji budu izabrani će dobijati mjesečni džeparac, besplatan smještaj u studentskim domovima, zdravstveno osiguranje, besplatan jednogodišnji kurs turskog jezika i jednu povratnu avionsku kartu za dolazak u Tursku i povratak u njihovu zemlju.

Vlada Republike Turske je ove godine osigurala sredstva za mjesečne džeparce stranim studentima dodiplomskih studija u iznosi od 185 eura, za postdiplomce 260 i za doktorante od po 400 eura.

Studenti koji budu htjeli pohađati turske univerzitete na kojima je nastava na engleskom, francuskom ili arapskom jeziku moraju posjedovati validne i međunarodno priznate diplome o poznavanju korespodentnog jezika.

Besplatne prijave za turske stipendije se vrše isključivo elektronski i upućuju se direktno nadležnim službama u Turskoj preko online platforme kojoj možete pristupiti sa linka tbbs.turkiyeburslari.gov.tr. Na stranici se nalaze i detaljna uputstva o stipendijama i postupku aplikacije.

Osigurana su sredstva za ukupno 16.000 stipendija za strane studente koji mogu aplicirati na studij na ukupno 105 univerziteta u 55 turskih gradova.

Vlada Republike Turske sredstva za stipendije stranim studentima osigurava u namjeri da podrži razvoj obrazovanja mladih u prijateljskim državama. Cilj Turske je i da kroz obrazovanje uspostavi mostove prijateljstva između pojedinaca i država, kao i da odgovori na savremenu potrebu za kvalifikovanim ljudskim resursima.

Slobodna Bosna

Tags