Home » Turske vlasti prestale izdavati stalne boravišne dozvole u Istanbulu za strance

Turske vlasti prestale izdavati stalne boravišne dozvole u Istanbulu za strance

Turske vlasti zabranile su izdavanje stalnih boravišnih dozvola strancima u svim četvrtima Istanbula, pišu turske novine Miliyet.

“Izdavanje boravišne dozvole strancima u Istanbulu, gdje živi više od milion i 294 hiljada stranih državljana, obustavljeno je osim u slučajevima nužde”, piše u novine.

U oktobru 2022. lokalne su vlasti počele postupno “zatvarati” neka područja Istanbula i drugih gradova popularnih među strancima kako bi dobili primarnu boravišnu dozvolu.

Razlog tome je što je u tim naseljima bilo više od 20 posto posjetitelja. Što se tiče Istanbula, kao što je navedeno u članku, u početku se radilo o deset gradskih četvrti, ali je onda odluka proširena na sve ostale. Iznimka je napravljena za one koji su došli radi obrazovanja, liječenja ili međunarodne trgovine.

Prema neslužbenim podacima, u zemlji sada živi više od sedam miliona stranaca.

U materijalu se tvrdi da je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova zapravo proglasilo zatvorenim sve četvrti Istanbula još u martu. Istodobno, službenih izjava Ministarstva unutrašnjih poslova i Odjela za migracije u tom smislu nije bilo. Popis zatvorenih područja također se nedavno nije mijenjao.

Međutim, još u januaru objavljeno je da su turske vlasti pooštrile provjere zahtjeva stranaca za turističku boravišnu dozvolu. Istodobno, bez dokaza da ste u zemlji kao turist, kartica se ne izdaje. Nakon toga, Rusi su počeli masovno prijavljivati odbijanja izdavanja primarne turističke boravišne dozvole ili produženja postojeće.

Također, prema novinama, pooštrene su provjere stanara i hotela koji primaju ilegalne imigrante. Ako je za prve prekršaje zaprijećena novčana kazna, onda se nakon tri takva slučaja hotel može oduzeti licenca, a unajmljeni apartman može se zapečatiti. Osim toga, može se govoriti o zatvorskoj kazni.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će ljudi u zemlji uskoro osjetiti promjene nakon operacija za borbu protiv ilegalnih migranata.

U junu je u Turskoj privedeno oko 16.000 ilegalnih migranata, a gotovo 7.000 ih je deportirano. Racije za pritvaranje ilegalnih migranata pod novim liderom turskog ministarstva unutrašnjih poslova, Ali Yerlikaya, sada se provode svakodnevno, uključujući i turističke trajekte. Prema ministrovim riječima, u mjesec dana u zemlju je spriječen ulazak 23.450 osoba. Yerlikaya je obećao da se neće prestati boriti protiv ovog fenomena.

Izvor: Klix