Home » Tuzla: “Intral BH” podigao na noge posrnulu “Aidu”

Tuzla: “Intral BH” podigao na noge posrnulu “Aidu”

Prolazeći kroz halu, primjećujemo da više od stotinu žena i djevojaka izrađuje obuću. Čuje se zvuk šivaćih mašina. Zvuk koji je godinama nedostajao u ovoj tuzlanskoj fabrici

Kraj aprila 2015. godine. Ulica 18. hrvatske brigade u Tuzli. Pogoni Fabrike obuće Aida. Nezadovoljni radnici traže uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje i pokretanje proizvodnje. Radnik Tomislav Galušić, predstavnik Sindikata Aide, zajedno sa svojim kolegama je ogorčen i protestuje.

Godinu kasnije, nalazimo se ispred nekadašnjih pogona Aide. Na ulazu je obavještenje o terminima za razgovor za posao. Dočekuje nas upravo Galušić. Zajedno prolazimo kroz obnovljene pogone. Kompanija “Intral BH”, koja je unajmila objekte Aide, te zaposlila dio radnika, organizovala je Dan otvorenih vrata. Obuću svjetskog kvaliteta prodaju po povoljnimcijenama. Cijene sandala, patika i cipela su od 10 do 65 maraka. Kada napuste tuzlanske pogone, cijene ove obuće će višestruko porasti.

Zvuk mašina

Prolazeći kroz halu, primjećujemo da više od stotinu žena i djevojaka izrađuje obuću. Čuje se zvuk šivaćih mašina. Zvuk koji je godinama nedostajao u ovoj tuzlanskoj fabrici. Stižemo u kancelariju generalnog direktora BH Intrala Alije Šehovića. Subota je radna. U posjeti su mu Srđan Mićanović, kantonalni ministar industrije, energetike i rudarstva i Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva. Direktor Šehović nam govori da je Vlada Tuzlanskog kantona, zajedno sa Sindikatom radnika Aide, uspjela da završi kompletan projekat koji je započela prošle godine.

-To je rezultiralo time da su svi radnici zbrinuti, da su na Zavodu za zapošljavanje, da je ta situacija sa Aidom riješena. U međuvremenu je proglašen stečajni postupak u Aidi i svi radnici su poslani na Zavod za zapošljavanje. Oni su zbrinuti. Također, Intral je u prethodnoj godini sklopio ugovor sa Aidom za unajmljivanje prostora za skladištenje i proizvodnju, koji je površine 5.500 metara kvadratnih – govori nam Šehović, navodeći da je ova kompanija uložila i oko milion maraka u sanaciju pogona.

Intral je, dodaje on, u prethodnoj godini započeo s prebacivanjem proizvodnih kapaciteta iz Lukavca u Fabriku obuće Aida, te je u januaru ove godine kompletirana proizvodnja u Aidi.

– Počeli smo i sa zapošljavanjem radnika koji su bili neophodni za nastavak trenda poslovanja i povećanja poslovnih aktivnosti. Uspjeli smo zaposliti dio radnika koji su poslani na Zavod za zapošljavanje iz Aide. Oni su se uklopili u naš sistem rada. U tom dijelu smo uspjeli svoje obećanje da realizujemo – govori nam Šehović.

Intral BH je, naglašava on, nastavio s poslovnim aktivnostima, te je povećan kapacitet sa 230 na 270 proizvodnih radnika. Taj trend se nastavlja. U narednih mjesec dana, bit će dodatno zaposleno između 40 i 60 radnika.

– Cilj je da dođemo do nekih 400 proizvodnih radnika – ističe direktor.

Poslovni partneri

Kada su u pitanju poslovni partneri kompanije Intral BH, oni su, govori nam Šehović, uglavnom iz Evropske unije – Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije i dijelom iz Češke.

-Obuća koja se ovdje proizvodi, možemo sa sigurnošću reći da imaju, putem komercijalne službe naših poslovnih partnera, mjesta za prodaju u Južnoj Americi, Centralnoj Americi, Bliskom Istoku i širom EU-a – govori nam Šehović.

Ministar Mićanović je kazao da je Vlada TK zatekla tešku situaciju kada su u pitanju preduzeća na području ovog grada i kantona. No, uz Fabriku deterdženata Dita, Intralov dolazak u Tuzlu je jedna od najpozitivnijih privrednih priča u protekloj godini.

-Mi, kada smo preuzeli mandat, morali smo iznaći modalitete rješenja problema koji su nas zatekli. Jedan od njih je i problem Aide, koji smo riješili uz dogovor a radnicima, da im tokom tri godine uvezujemo staž, a da se uporedo pokrene stečaj – kazao nam je Mićanović, dodajući da se u međuvremenu pojavio i Intral kao ozbiljan partner.

Ministar navodi da je ova kompanija sve svoje prijedloge i obećanja ispunila, te da će u narednom periodu uraditi i mnogo više.

-Drago mi je da se ti rezultati pokazuju i boljim nego što su planirani i također mi je drago da sarađujemo s kompanijom kao što je Intral. Vidimo očite napretke u rastu kompanije i da se svaki mjesec povećava zaposlenost, a samim tim se smanjuje nezaposlenost u TK – kazao je Mićanović.

Praksa za obućare

Izeta Ikanović, direktorica Mješovite srednje škole u Tuzli, kaže da su napravili sporazum sa Intralom, a koji se odnosi na zanimanje obućar. Prema sporazumu, ukupno 25 učenika bi imalo praksu u pogonima Intrala.

-Mi imamo opremljene mašine, alate i nešto uređaja, koje bismo dovezli ovdje. Naš profesor bi sve koordinirao i pratio – kazala nam je direktorica.

Škola postoji 108 godina, a prvi zanat koji je upisan u školi jeste zanimanje – obućar.

-Želimo da nastavimo tradiciju. Ono što je važno za učenike i roditelje jeste činjenica da bi učenici sa 18 godina, odma nakon završene trogodišnje škole, imali posao – kazala nam je Izeta Ikanović.

(Faktor.ba)