Home » Tuzlak Dario Matić posti sedam dana ramazana: Nacionalizam je za ljude niže vrijednosti

Tuzlak Dario Matić posti sedam dana ramazana: Nacionalizam je za ljude niže vrijednosti

Dario Matić u mjesecu ramazanu odlučio je iskazati svoju ljubav, ali i solidarnost sa prijateljima islamske vjeroispovijesti. Ovaj poznati Tuzlak donio je odluku da će sedam dana postiti, poručivši da je nacionalizam za ljude niže vrijednosti.

Dario Matić rođen je od oca pavoslavca i pokojne majke koja je bila katoličke vjeroispovijesti, a na svom životnom putu je upoznao muslimanku koja mu je djevojka.

U proteklim godinama u mjesecu ramazanu prisustvovao je brojnim iftarima, a sada je odlučio solidarisati se sa prijateljima muslimanima.

Kako je objavio na svom profilu na društvenoj mreži Facebook, Matić će postiti sedam dana mjeseca ramazana. Prvi dan suzdržavanja od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca je već iza njega.

“Na iftaru sam par godina, tokom svakog mjeseca ramazana me zovu, da budem sa njima. Ove godine iz poštovanja, iz solidarnosti sam odlučio makar sedmicu da radim što i oni rade. Ne jedu i ne piju tokom dana, poste… Tako sam i ja jutros u 04:20 i tek uvečer u 19:12. Obavili su iftar, iftario sam sa njima. Jedan od najvećih krivaca je i moj prijatelj Edin Edo Hadžić. Zaista sam uživao u današnjem danu, imam još šest dana kako sam si obećao”, poručio je Matić, objavivši i dvije fotografije sa zajedničkog iftara.

Dario Matić (desno) (Foto: Facebook)

Matić je istaknuo i da je Tuzla grad kao i svi drugi, ali da su u njemu ljudi ipak posebni.

“Otac mi je pravoslavac, majka pokojna katolkinja, djevojka muslimanka, moji prijatelji većinom muslimani. Ne osjeti se ko je ko. Nacionalizam je za ljude niže vrijednosti”, naglasio je Matić.

Mjesec ramazan ove godine nastupio je 22. marta, a muslimani koji poste od zore do zalaska sunca, se suzdržavaju od hrane i pića, koji se zapravo serviraju dva puta dnevno. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Izvor: klix.ba