Home » U 2020. godini ubijeno 50 novinara, većina ih stradalo u zemljama koje nisu u ratu

U 2020. godini ubijeno 50 novinara, većina ih stradalo u zemljama koje nisu u ratu

Pedeset novinara i medijskih radnika ubijeno je tokom obavljanja svog posla u 2020. godini, a većina je nastradala u zemljama koje nisu u ratu, saopštila je danas organizacija “Reporteri bez granica”.

U izvještaju se navodi da je povećan broj novinara koji su bili mete zbog svog istraživačkog rada o kriminalu, korupciji i pitanjima zaštite okoline.

Posebno je ukazano na ubistva u Meksiku, Indiji i Pakistanu, prenio je AFP.

“Reporteri” navode u godišnjem izvještaju da su u 84 odsto slučajeva novinari bili “namjerna meta” zbog svog rada, dok je taj procenat iznosio 63 odsto u 2019. godini.

“Već nekoliko godina `Reporteri bez granica` uočavaju da su istraživački novinari zaista na meti država ili kartela”, izjavila je glavni urednik u ovoj organizaciji Polin Ades-Mevel.

Najopasnija zemlja za novinare ove godine bio je Meksiko, gdje ih je ubijeno osam. U izvještaju se ukazuje na veze između krijumčara droge i političara i da su novinari koji izvještavaju o tome bili žrtve “varvarskih ubistava”.

“Reporteri bez granica” napominju da niko nije kažnjen za ubistva u Meksiku.

Pet novinara je ubijeno u ratom zahvaćenom Avganistanu, gdje su napadi intenzivirani tokom prethodnih mjeseci uprkos mirovnim razgovorima Vlade i talibana.

Ukazano je i na slučaj iranske opozicione figure Ruholaha Zama, koji je pogubljen u decembru nakon što je vodio popularni kanal na društvenim mrežama na kojem su se okupljali protivnici režima.

Fokus.ba

KOMENTARI