Home » U 81. godini preminuo poznati kompozitor Kornelije Kovač

U 81. godini preminuo poznati kompozitor Kornelije Kovač

Poznati kompozitor Kornelije Kovač, zaslužan za mnoge bezvremenske hitove poznatih izvođača, preminuo je danas u 81. godini, u Beogradu.

Kako javljaju srpski mediji, čuveni muzičar je bio pozitivan na koronavirus i bio je smješten u Covid bolnici u Batajnici.

Kornelije Kovač rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu muzičku numeru ‘Pusti trotoari’ Kovač  je komponovao već sa četrnaest godina – 1956. godine.

Nakon što je bio u mnogim orkestrima iz Bosne i Hercegovine, 1966. godine pridružio se jednom od najpopularnijih bendova bivše države, Indexima.

U septembru 1968. godine se preselio u Beograd, gdje je osnovao kultnu Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Eurovizije.

  Svjetski dan srca - Prilika za sve da razmisle kako da najbolje 'iskoriste svoje srce'

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju, a poznat je i po brojnim hitovima domaćih zvijezda, poput Zdravka Čolića (April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica), Generacije 5 (Ti samo budi dovoljno daleko), Lepe Brene (Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije), i mnoge druge.

Otac je tri kćerke – Aleksandre, Kristrine i Anje i sina kog je dobio u drugom braku nakon smrti prve supruge Spomenke.