Home » U akciji “Auto-otpad 2022” oduzeta polovna vozila i autodijelovi u vrijednosti 160 hiljada KM

U akciji “Auto-otpad 2022” oduzeta polovna vozila i autodijelovi u vrijednosti 160 hiljada KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Mostar, u operativnoj akciji kodnog naziva “Auto-otpad 2022” na nekoliko lokacija oduzeli su polovna vozila i ostale autodijelove u vrijednosti od oko 160.000 KM.

Cilj akcije je kontrola prometa i porijekla strane robe u poslovnim subjektima, a predmet su bili auto-otpadi, odnosno vozila i dijelovi za automobile, koji nisu prošli odgovarajuću carinsku proceduru.

Na području više gradova izvršene su provjere na osam lokacija, a tom prilikom su na šest lokacija pronađene određene nepravilnosti koje su rezultirale oduzimanjem 16 polovnih privatnih automobila i određene količine autodijelova za vozila, bez vjerodostojne dokumentacije o njihovom porijeklu.

  FUP upozorava građane BiH na prevare putem elektronske pošte

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 160.000 KM. Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.

U okviru poduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Ambasade SAD putem Programa EXBS – saopćeno je iz UIO BiH.