Home » U akciji Europola pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter” (VIDEO+FOTO)

U akciji Europola pala najveća kriminalna grupa u regionu, jedan od uhapšenih vođa bande “Pink panter” (VIDEO+FOTO)

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana.

Naime, 11. maja, u Srbiji i Nizozemskoj su izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vođstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhapšene zbog drugih krivičnih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhapšen je u Nizozemskoj osmog maja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhapšene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra “metom visoke vrijednosti”.

U akciji je zaplijenjeno 15 vrhunskih automobila i satova za procijenjenu vrijednost od oko dva miliona eura te skoro tri miliona eura u gotovini.

Također, oduzete je i oružje i eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Evropu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe “Pink Panter”.

“Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Sky ECC”, navodi se u saopćenju Europola.

Izvor: klix.ba