Home » U akciji “Piramida” uhapšen multimilioner Marinko Zovko koji se tereti za krivično djelo iznude počinjeno na štetu Asima Serdarića iz Visokog

U akciji “Piramida” uhapšen multimilioner Marinko Zovko koji se tereti za krivično djelo iznude počinjeno na štetu Asima Serdarića iz Visokog

U akciji koju su u četvrtak izveli pripadnici FUP-a, te sarajevskog i zeničkog MUP-a, a u kojoj su tri osobe uhapšene zbog iznude, kako saznaje Faktor, uhapšen je i bh. biznismen i jedan od vlasnika “Zovko Company”, Marinko Zovko iz Žepča.

Osim Zovke, u ovoj akciji uhapšen je i poznati MMA borac Ajlin Ahmić (33), te M. H. (38), iz Bijelog Polja, a terete se za krivično djelo iznuda, počinjeno na štetu Asima Serdarića iz Visokog.Akcija je izvedena pod nadzorom Tužilaštva ZDK, na čiji prijedlog je zenički Sud svoj trojici odredio jednomjesečni pritvor.

Kako Faktor nezvanično saznaje iz izvora bliskih istrazi, radi se o klasičnom “utjerivanju duga”. Naime, Asim Serdarić, koji je inače vlasnik jedne visočke firme, Zovki je bio dužan ogroman novac, a navodno je riječ o stotinama hiljada maraka, za gorivo ( U vlasništvu firme Zovko Company, između ostalog je i lanac benzinskih pumpi Zovko Oil). Kada je Zovko taj dug pokušao naplatiti, Serdarić ga je prijavio za iznudu.

  MUPKS - Nalaz pokazao da oštećenja na Centrotransovom autobusu ne potiču od upotrebe vatrenog oružja

U potrazi za dokazima policija je pretresla i nekoliko objekata i stanova na području Sarajeva i Zenice, te su izuzeti određeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Pripadnici FUP-a tako su zaplijenili veću količinu novca u različitim apoenima, vatreno oružje, municiju, više mobitela i SIM kartica, bilješke, rokovnike i dokumentaciju, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokazi.

Zovko je, inače, bio u vezi sa Ahmićevom sestrom, atraktivnom Aneli Ahmić, dubrovačkom manekenkom, koja se okušala i kao pjevačica, a koja u posljednje vrijeme živi u Sarajevu.

Poznat je u medijima po tome što je često znao malo jače “stisnuti gas”, a potom se hvaliti snimcima brze vožnje na društvenim mrežama.

Tako se u martu ove godine “pohvalio” vožnjom od 250 kilometara.

Faktor.ba