Home » U Francuskoj otkriveno 11.000 krivotvorenih zdravstvenih covid potvrda

U Francuskoj otkriveno 11.000 krivotvorenih zdravstvenih covid potvrda

Provjerom zdravstvenih potvrda koje su u Francuskoj uvedene u cilju borbe protiv pandemije koronaviusa otkriveno je 11.000 krivotvorenih potvrda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Gerald Darmanin za kanal ”France 2“ izjavio je kako su zbog pogoršane epidemiološke situacije pooštrene provjere zdravstvenih potvrda.

Darmanin je rekao kako je otkrivena mreža ljudi koji su izdavali krivotvorene potvrde. Sigurnosni zvaničnici su zaplijenili 11.000 potvrda i slobode lišili 400 osoba.

Dodao je da oni koji su shvatili grešku nošenja krivotvorene potvrde neće biti procesuirani.

Ustavna komisija Francuske 5. augusta je odobrila zdravstvene potvrde, koje su na snagu stupile 9. augusta. Odnose se na dokumentovanje vakcinisanih osoba, što je potrebno za ulazak u zatvorene prostore s kapacitetom većim od 50 mjesta, restorane, kafiće, muzeje, zabavne parkove i tome slično. Za ulazak mogu pokazati i negativan PCR test ne stariji od 72 sata odnosno potvrdu da su u posljednjih šest mjeseci prebolovali bolest.

Ranije je uvedena obavezna vakcinacija medicinskih radnika i vatrogasaca protiv COVID-19 do 15. septembra. Na protestima koji su održavani nekoliko sedmica učestvovalo je stotine hiljada ljudi.

Posljednji objavljeni podaci pokazuju kako je postotak pozitivnih testova na COVID-19 u Francuskoj 6,7.

U zemlji je zaraza koronavirusom potvrđena kod više od 8,39 miliona ljudi, a od posljedica uzrokovanih infekcijom umrlo je 120.983.