Home » U Lutvinoj kafani počinje i završava “Travnička hronika” Ive Andrića

U Lutvinoj kafani počinje i završava “Travnička hronika” Ive Andrića

Lutvina kafana u Travniku, gradu koji ima dušu i koji je bio i još uvijek jeste inspiracija mnogim putopiscima, mjesto je gdje i danas navraćaju brojni kako domaći tako i strani turisti. Ne postoji onaj koji nije čuo za poznatu Lutvinu kahvu za koju je i austrijski princ Rudolf Habsburški dao dukat. Bilo je to 18. juna, 1887.godine, a princ Rudolf bio je očaran ljepotom ambijenta i poklonio je zlatnik za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i “Rudolfova kafana“.

Ovaj dio grada, koji je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka i rezidencija 77 vezira najslikovitije je opisao naš nobelovac Ivo Andrić u djelu “Travnička hronika“.

plava voda travnik (2)

Upravo na ovom mjestu, gdje je Lutvina kafana, 1807. godine počinje, i sedam godina kasnije završava, radnja romana “Travnička hronika” Ive Andrića. Bila je to skromna drvena kućica, gdje su se, kako se navodi u romanu, okupljali i sjedili travnički begovi, a tako je i kahva koja se danas pije na ovom mjestu postala “čuvena”.

Na tom mjestu, za koje kažu i da je najljepše mjesto u Travniku, koje se naziva Plava voda, sve do 1906. godine mnogobrojni izvori i potočići pokretali su danonoćno više mlinova i vodenica.

Esad Badždalić rođen je i odrastao u ovom gradu. Navraća i on da pije Lutvinu kahvu koja je služi u džezvi, a kraj nje fildžan, rahat lokum, cigara i šibica. Baš onako kako je oduvijek bilo.

plava voda travnik (4)

Za Travnik se, kako je kazao, piše da je grad sira i vezira, međutim, prema njegovim riječima, za Travničane su vezane tabije i fildžani.

“Bilo kojim povodom doći, a ne doći na kahvu u Lutvinu kahvanu bit ćete uskraćeni. Plava voda još uvijek nudi ugođaj koji je nezaboravan, a većina ljudi koji navraćaju u Travnik ne mogu, a da ne popiju kahvu i to baš na mjestu gdje je nekada, iz Andrićevih romana, Lutvo pravio kahvu”, ispričao je Badždalić.

Ovo mjesto ima još i naziv “Rudolfova kafana” zbog habsburškog princa koji je navodno za kahvu dao dukat.

“Donedavno u svim prospektima tvrdilo se da se čuvao njegov fildžan i džezva. Uz sami objekat stoji i mezarje koje je vrlo važno za Travnik, a naročito zbog turbeta koje je podignuto muftiji. Radi se o alimu od kojeg je stasala čitava jedna generacija travničke uleme”, naglasio je Badždalić.

plava voda travnik (8)

I on se dotakao poznate posjete austrijskog princa za koju zna svaki Travničanin.

“Ugledni gost je popio kahvu i poklonio dukat vlasniku, koji je godinama kasnije čuvao uposebnoj vitrini džezvu i fildžan iz kojeg je princ popio kahvu”, pojasnio je Badždalić.

Prema njegovim riječima, mnogi dijelovi grada Travnika su zbog nekakvih arhitektonskih potreba mijenjali, ali se vidjelo da je čitav jedan dio grada srušen da bi se izbrisala sjećanja na osmansku epohu.

plava voda travnik (7)

“Međutim, bez obzira na takva djelovanja ono što je zabilježio Ivo Andrić i ta vrijednost književnosti i umjetnosti je jača od svih režima i svih procesa koji se dešavaju i upravo se pokazuje i na ovom mjestu. Da li je tačno ili nije da je bila jedna uspomena na princa Rudolfa ali Andrić je zabilježio i ne moramo uopšte provjeravati”, pojasnio je Badždalić.

Travničani su ponosni na svoj “muzej nad otvorenim nebom“, koji baštini riznicu različitih kulturno-historijskih događaja i znamenitih ličnosti, a koju vijekovima njeguju i čuvaju od zaborava.

Na ovom pitomom i plodnom travničkom tlu susreli su se različiti kulturni i civilizacijski tokovi, koji su za sobom ostavili tragove bogate kulturno-historisjkom baštinom, te tako Travnik svrstali u važan turistički centar.

plava voda travnik (9)

Travnik je grad sa najviše turbeta u BiH, grad sa Šarenom džamijom i munarom usmjerenom ka istoku, grad sa ljekovitim “Gospinim vrilom“, Isusovačkom gimnazijom, Franjevačkim samostanom, Elči-Ibrahim pašinom medresom, Vezirskim konakom, Zavičajnim muzejom, ali i mnogim drugim jedinstvenim obilježjima. Ovaj grad je takođerposeban i u svijetu jer je jedini grad sa dvije 20-metarske sahat kule, koje su travnički veziri podigli u 18. stoljeću, a jedini u BiH ima sunčani sat te vrste, izgrađen 1886. godine.

AA