Home » U Njemačkoj uhapšen obavještajac zbog špijunaže za Rusiju

U Njemačkoj uhapšen obavještajac zbog špijunaže za Rusiju

Njemačke vlasti saopćile su danas da su uhapsile zaposlenika svoje vanjske obavještajne službe (BND) zbog sumnje da je ove godine odao državne tajne Rusiji i time počinio izdaju.

Policija je uhapsila osumnjičenog, njemačkog državljanina identifikovanog kao Carsten L., u srijedu u Berlinu, saopćio je ured saveznog tužioca. Tužilaštvo je izjavilo da je policija također pretresla njegov stan i radno mjesto, kao i stanove još jedne osobe, prenosi Reuters.

– Optuženi je osumnjičen za državnu izdaju – rekli su savezni tužioci u saopćenju.

Oni navode da je u toku ove godine podijelio informacije do kojih je došao tokom svog rada s ruskom obavještajnom agencijom te da se radi o sadržaju koji se smatra državnom tajnom.

U odvojenom saopćenju, BND je rekao da je zaposlenik stavljen u istražni pritvor i da su izvršene pretrage u dva njegova ureda.

Njemačke vlasti upozorile su na vjerovatno pojačano rusko špijuniranje s obzirom na odnos Kremlja sa Zapadom zbog njegove invazije na Ukrajinu. Njemačka vlada protjerala je 40 ruskih “špijuna” u aprilu, prema domaćoj obavještajnoj agenciji.