Home » U novoj pucnjavi u školi u SAD-u zasad troje poginulih, među njima i 19-godišnji napadač

U novoj pucnjavi u školi u SAD-u zasad troje poginulih, među njima i 19-godišnji napadač

Najmanje tri osobe, uključujući osumnjičenog, poginule su, a sedam je ranjeno nakon pucnjave u srednjoj školi u St Louisu, Missouri.

Naoružani napadač je ušao u Centralnu srednju školu vizuelnih i scenskih umjetnosti u ponedjeljak nešto posle 09:00 po lokalnom vremenu (13:00 GMT). Vrata školske zgrade bila su zaključana stoga nije odmah bilo jasno kako je osumnjičeni ušao.

Svjedoci kažu da su mnogi životi spašeni jer se oružje napadača zaglavilo usred napada.

Iz državne škole St Louisa kažu da je policija “brzo zaustavila” napadača. Osumnjičeni, kojeg je policija identifikovala kao 19-godišnjeg bivšeg učenika, razmijenio je vatru sa policijom prilikom čega je povrijeđen, a kasnije je i podlegao povredama.

Njegov motiv za napad na školu sa oko 400 učenika nije jasan.

Tinejdžerka je proglašena mrtvom u školi, dok je jedna žena umrla u bolnici, saopćila je policija lokalnim medijima. Porodica je identifikovala žrtvu kao učiteljicu zdravlja Jean Kuczka. Sedmoro je povrijeđenih – tri djevojčice i četiri dječaka – svi su zadobili povrede koje nisu opasne po život, prenose lokalni mediji. Navodi se da su zadobili prostrelne rane, gelere i srčani zastoj.

  Zbog sve veće migrantske krize Evropska komisija predložila akcioni plan za centralni Mediteran

Učenici su bježali iz škole kada su stigli policajci i rekli da napadač ima “dugački pištolj”, rekao je komesar gradske policije Michael Sack.

Rekao je da je sedam radnika osiguranja na licu mjesta brzo reagovalo kako bi obavijestili drugo osoblje i kontaktirali policiju.

Utvrđeno je da je naoružani napadač nosio stotine metaka koji su bili razvrstani u gotovo desetak spremnika velikog kapaciteta, kasnije je rekao gospodin Sack, dodajući: “Ovo je moglo biti mnogo gore.”

Jedan student rekao je lokalnoj stanici KMOV da je napadač prišao prijateljici i upitao je: “Jesi li spremna da umreš?”

Taniya Gholston, 16, rekla je za list St Louis Post-Dispatch da je napadač ušao u njenu učionicu i pokušao da je upuca. Rekla je da je čula napadača kako kaže: “Umoran sam od ove proklete škole”. Navodi da ju nije upucao jer mu se pištolj zaglavio.

Policija je saopštila da je napadač završio školu prošle godine i da nije imao historiju kriminalnog ponašanja.