Home » U operativno-taktičkoj akciji “PUB”, tri lica lišena slobode

U operativno-taktičkoj akciji “PUB”, tri lica lišena slobode

Policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su danas, 26.07.2023. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo proveli operativno taktičku akciju kodnog naziva „Pub” u cilju dokumentovanja krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu slobode su lišena tri lica inicijala E.N. (1985.) A.J. (1984.) i A.A. (1984.), te su izvršeni pretresi pokretne i nepokretne imovine na sedam lokacija, za koje je utvrđeno da koriste predmetne osobe.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina opojne droge amfetamin, oružje, skupocjeni automobil, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica se sumnjiče da su određeni vremenski period, vršili nabavku opojne droge koju su zatim skrivali, pakovali i prodavali krajnjim korisnicima, kojom prilikom su ostvarili protivpravnu imovinsku korist.

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će ista biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić su čestitali policijskim službencima Federalne uprave policije i poručili da je borba protiv svih oblika kriminaliteta i dalje u fokusu rada Federalne uprave policije.