Home » U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe danas rasprava o napetostima na sjeveru Kosova

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe danas rasprava o napetostima na sjeveru Kosova

Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe raspravljat će danas o situaciji na Kosovu nastaloj nakon oružanog napada u selu Banjska na sjeveru te zemlje u kojem je život izgubio jedan kosovski policajac te tri srpska napadača.

Od napada u selu Banjska kosovska strana ustraje u optužbama da je službeni Beograd odgovoran za taj napad dok srpska strana nastoji demantirati navode  Prištine o napadu za koji je odgovornost preuzeo bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Radočić se također nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije i međunarodnog kriminala, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

U nedjelju je kosovski ministar unutarnjih poslova  Xhelal Svecla priopćio  da osobna iskaznica koja je pronađen nakon napada na policiju Kosova u Banjskoj pripada Miloradu Jevtiću, jednom od, kako je kazao,  najbližih suradnika Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Nakon toga je srbijanski predsjednik  Vučić objavio da njegov sin Danilo nema nikakve veze s napadom na policiju Kosova u Banjskoj.

“Danilo, naravno, nema nikakve veze s tim čim, osim što voli Srbiju i Kosov kao njen dio, u skladu s Poveljom UN-a”, napisao je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima te istaknuo da je NATO spreman očuvati mir na Kosovu.

“Želim jasno staviti do znanja da su snage NATO-a spremne očuvati mir na Kosovu”, rekao je Stoltenberg i dodao da je duboko zabrinut zbog sadašnje situacije u toj zemlji.

Stoltenberg je u intervjuu za njemački list “Welt am Sonntag” kazao da je NATO posvećen održavanju mira i sigurnosti u čitavoj regiji, i dodao kako je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rješavanje pitanja Kosova.

Službena Priština napad na kosovsku policiju smatra terorističkim činom , a više članica Europske unije traži uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima na sjeveru Kosova.