Home » U petak izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u 2022. godini

U petak izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u 2022. godini

Bosna i Hercegovina će u petak, 23. decembra, po 22. put dobiti najboljeg sportistu i sportistkinju godine.

Svečana ceremonija 22. Izbora najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio televizije BiH bit će održana u hotelu Holiday, a gladaoci će događaj moći pratiti u direktnom TV prenosu na programu BHT 1 od 20 sati.

Kao i ranijih godina nagrade će biti dodijeljene u 12 kategorija.

U najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu ove godine ostali su tekvandoista Nedžad Husić, nogometaš Nemanja Bilbija i košarkaš Džanan Musa.

Tri kandidatkinje za krunu najbolje sportistkinje BiH su odbojkašica Dajana Bošković, plivačica Lana Pudar i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Odlukom stručnog žirija kojim ove godine predsjedava proslavljeni nogometaš Nikola Nikić, za nagradu najbolja ekipa konkurišu muška košarkaška reprezentacija BiH, ženska odbojkaška reprezentacija BiH i Hrvatski športski klub Zrinjski. U najužem izboru za  trenera godine našli su se Stevan Ljubičić, Goran Grahovac i Sergej Jakirović.

Također, bit će uručene nagrade i za najperspektivniju sportistkinju, najperspektivnijeg sportistu, za životno djelo, za fer-plej i razvoj sporta. Nagrađeni će biti najbolji sportista za osobe s invaliditetom, kao i najbolja ekipu u sportu za invalide.

O dobitniku nagrade publike su odlučivali čitaoci “Nezavisnih novina”, glasanjem na portalu nezavisne.com, a izabrali su nogometaša Nemanju Bilbiju.

“Bila mi je čast da ove godine predsjedavam ovim žirijem. Vjerujem da će svi biti zadovoljni izborom najboljih. Imali smo težak zadatak, ali ponosan sam što su sve odluke kao i ranijih godina donesene su koncenzusom, što je takođe nastavak tradicije kada je upitanju Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji ‘Nezavisnih novina’ i radio televizije BiH”, rekao je predsjednik žirija 22. Izbora najboljeg sportiste Nikola Nikić.

Partner Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT je Olimpijski komitet BiH.